Fazla protein ömür törpüsü

Fazla protein ömür törpüsü

Orta yaştakilerin kilo vermek için protein ağırlıklı beslenmesi kısa vadede onları zayıflatıyor ama uzun vadede ömürlerini kısaltıyor. Uzmanlar, günde beş porsiyon meyve ve sebzenin yanı sıra karbonhidratlı gıdaların yenilmesini öneriyor.

Kilo vermek için düşük karbonhidrat ve yüksek proteinden oluşan bir beslenme biçimini tercih ettiyseniz, üstelik orta yaştaysanız bir kere daha düşünün. Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki protein ağırlıklı beslenmek kısa vadede kilo vermeyi sağlıyor ama uzun vadede ömrünüzü kısaltıyor. Bilakis, orta yaşta proteini azaltmak daha sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarı olarak gösteriliyor. Zira nasıl 50’nizde 20 yaşında olduğunuz gibi görünmüyorsanız, metabolizmanız da aynı.

Avustralya’daki Sidney Üniversitesi’nden Prof. Dr. Steve Simpson, mükemmel beslenme konusunda pek çok dogma olduğunu belirterek “5 yaşında da olsanız 60’ta da aynı diyeti uygulamalısınız diye bir varsayım vardır. Ama insan hayatı boyunca aynı şekilde beslenme ihtiyacına sahip değil. Önerilen ideal beslenmede günde beş porsiyon sebze ve meyve; önemli miktarda ekmek, patates ve makarnadan oluşan karbonhidrat; az miktarda protein, süt ürünleri ve yağ bulunuyor. Fakat bu miktarlar her yaş için aynı miktarda değil. Bir dizi çalışma, bu bileşenlerin oranının sağlık için önem taşıdığını ve yaşlanmaya başladığımızda değişmesi gerektiğini söylüyor.

Meyve sinekleri, fareler ve orangutanlar üzerinde yapılan araştırmada yüksek miktarda protein içeren beslenmenin, yüksek oranda karbonhidratlı beslenme şekliyle karşılaştırıldığında ömürlerinin kısaldığı tespit edildi. 50 ve 65 yaş arasındaki kişilerde de proteinin fazla olduğu diyetlerin negatif etki gösterdiği belirtiliyor. Buna karşı Japonya’nın Okinawa adasındaki kişiler örnek gösteriliyor. Orada yaşayan kişilerde kalp hastalıkları, kanser ve yaşlılıkta görülen rahatsızlıkların daha az olduğu tespit edildi. Bu kişilerin geleneksel beslenmesinde yüzde 80 sebze ve tatlı patates, yüzde 10 balık ağırlık protein ve yüzde 10 yağ bulunuyor.

Prof. Dr. Steve Simpson ve ekibinin 2014’te yaptığı bir araştırmada düşük protein ve yüksek oranda yağ içeren diyetlerin de uzun ömrün karşısında engel olduğu belirlendi. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde 7 bin orta yaştaki kişi arasında yapılan araştırmada ise protein ağırlıklı beslenenlerin kanser, diyabet veya ömrün kısalmasına yol açan hastalıklarla savaştığı tespit edildi. Yapılan tüm araştırmalardan sonra bilim insanları beslenmenin yüzde 20’sinin proteinden oluşması gerektiğini tavsiye ederken, bunun günlük 100 grama tekabül ettiği kaydediliyor. Proteinin gün içinde dengeli bir şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN