Küresel Enerji Piyasalarında tedarik sorunu: Keşifler azaldı, maliyetler arttı

Küresel Enerji Piyasalarında tedarik sorunu: Keşifler azaldı, maliyetler arttı

Küresel piyasalarda petrol ve doğalgaz keşifleri 2023 yılında rekor seviyede düşüş yaşarken, arama maliyetleri ise ikiye katlandı. Bu durum, enerji fiyatlarının artmasında ve tedarik zincirlerinde gerginlik yaşanmasında önemli bir rol oynuyor.

Gaz ihraç eden ülkeler Forumu'nun (GECF) 2024'e ilişkin yıllık doğalgaz raporundan derlenen bilgilere göre, 2023 yılında toplam 5 milyar varil petrol eşdeğeri gaz ve petrol keşfi yapıldı. Bu rakam, 2022'ye kıyasla yüzde 52,3'lük düşüşü temsil ediyor. Keşfedilen gazın yüzde 40'ı, petrolün ise yüzde 60'ı doğalgazdan oluşuyor. Düşük keşif hacimleri, doğalgaz ve petrol arama maliyetlerinde ciddi artışa yol açtı.

Doğalgazda arama maliyeti 2022'de bir varil petrol eşdeğeri için 2,6 dolarken, 2023'te 5,3 dolara yükseldi. Petrolde ise arama maliyeti 2022'de 3,5 dolarken, 2023'te 8,8 dolara çıktı.

Düşük keşiflerin önemli bir sebebi, 2023'te bazı önemli açık deniz arama kuyularında elde edilen hayal kırıklığı yaratan sonuçlar olarak gösteriliyor

Ülke bazında en önemli keşifler Endonezya, Malezya ve Guyana'da gerçekleşti.

Bu durum küresel enerji piyasaları için riskleri beraberinde getirdi. Bunlar arasında enerji fiyatlarının artması, tedarik zincirlerinde gerginlik ve enerji güvenliğinin tehlikeye girmesi sayılıyor.

Uzmanlar enerji fiyatlarının artması ve tedarik zincirlerinde yaşanan gerginliklerin tüm dünyada enflasyon ve ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olabileceğini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN