Artık yiyecekler çöpe değil mideye

Artık yiyecekler çöpe değil mideye

Restoranların önünde artık yemek kuyruğu oluşuyor, marketlerde tarihi geçmiş ürünler satılıyor, bitirilemeyen yemekler sarılıp eve götürülüyor... Artık yiyecekleri en iyi Danimarka değerlendiriyor.

İnsanlığın en büyük sorunlarından biri ‘çöplük yiyecekler’. Zira her yıl insan tüketimi için üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor.  Bozulan yiyecekler tonlarca karbondioksit üreterek çevreye zarar verirken trilyon dolarlık masrafa da yol açıyor. 2014’te yapılan resmi bir araştırmayla, hane başına düşen gıda israfının yılda ortalama 105 kg olduğunu gören Danimarka bu konuda ciddi adımlar atarak israfı dörtte bir oranında azalttı.

BBC’nin haberine göre, Danimarka’da bilinçli tüketiciler alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi. Geçen yıl WeFood adlı süpermarket Kopenhag’da açtığı bir şubesinde sadece tarihi geçmiş yiyecek satmaya başladı. İnsanların belli bir sürede tüketebileceğinden fazla kek, ekmek gibi yiyecekler küçültüldü. Restoranlar müşterilerin bitiremediği yiyecekleri sarıp eve götürmelerini teşvik etti. Bazı yardım kuruluşları ise restoran ve süpermarketlerdeki fazla yiyecekleri gönüllülere toplatıp ihtiyacı olan yoksul ailelere dağıtmaya başladı. Danimarka projeleriyle dünyaya da örnek oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN