Ata sporumuza Orta Asya'dan kardeş geldi: At üstünde güreş

Ata sporumuza Orta Asya'dan kardeş geldi: At üstünde güreş

Ata sporumuz güreşe, Orta Asya'dan kardeş geldi. Orta Asya Türkleri arasında bir gelenek olan 'at üstünde güreş' yakında Türkiye'de popüler olacak gibi...

[Karar]

CELAL DEMİRBİLEK

Türk Dünyası’ndaki sporlarla ilgili büyük araştırmalar yapan, 'Türk Dünyasında Ortak Sporlar' adlı bir kitabı bulunan Avrasya Kültür ve Spor İş birliği Derneği Başkanı Ahmet Tüzün, at üstünde güreş (Er Eniş, Or Danış) sporunun Türkiye’de tanınması ve yayılması için çalışmalara başlandığını açıkladı. Tüzün "At ve Türk bir araya geldi mi, bir de güreşe tutuştular mı, bunun seyrine, estetiğine ve heyecanına doyum olmaz. Kazak, Kırgız, Özbek, Türkmen… Bütün Türkler güreşin her çeşidini olduğu gibi, at üstünde güreşi de maharetle yapar” dedi.

At üstünde güreş ferdi olarak yapıldığı gibi, takımlar arası da yapılabiliyor. Müsabakalara 18 yaş ve üzeri erkek sporcular katılıyor. Oyuncular, büyük bir daire ortasında birbiriyle karşı karşıya gelir ve hakemin işaretiyle karşılaşma başlar. Karşılaşmanın süresi 6 dakikadır. Rakibini atından düşüren ya da organlarının herhangi bir kısmının yere değmesini sağlayan oyuncu, karşılaşmayı kazanır.

16-05/13/timthumb.jpg

Net üstünlük sağlayan güreşçi 3 puan alır ve galip ilan edilir. Müsabaka içinde oyuncuların biri rakibini eğere ya da bindiği atın boynuna tutunmaya zorlarsa 2 puan kazanır. Beraberliğe 1 puan verilir. Karşılaşmayı pasif bir şekilde sürdüren sporcu ihtar, rakibi de 1 puan alır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN