Atatürk Havalimanı saldırısını Çeçen Ahmet Çatayev organize etti Özel Kafkas Hücresi gerçekleştirdi

Atatürk Havalimanı saldırısını Çeçen Ahmet Çatayev organize etti Özel Kafkas Hücresi gerçekleştirdi

Atatürk Havalimanı’nı kana bulayan terör saldırısındaki 3 canlı bombanın IŞİD'in Kafkas hücresinden olduğu tespit edildi. Canlı bombalardan biri Çeçen uyruklu. Diğer teröristler Kırgız ve Kazak ile Dağıstanlı. Teröristlerin 25 Mayıs'ta Türkiye'ye girdiği, Aksaray Horhor'da ev kiraladığı belirlendi. IŞİD'in ilk kez yabancı terörist savaşçılarla Türkiye’de, yüksek güvenlikli bir hedefe yaptığı saldırının organizatörü ise Çeçen Ahmet Çatayev. Çateyev IŞİD'in TAK'ı olarak bilinen "Özel Kafkas Hücresi'nin kurucusu.

HİLAL ÖZTÜRK/ÖZEL HABER

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde 42 kişinin hayatını kaybettiği, 239 kişinin yaralandığı kanlı terör saldırısıyla ilgili önemli detaylara Karar ulaştı.

25 MAYIS’TA TÜRKİYE’YE GİRDİLER, HORHOR'DA BOMBALARI HAZIRLADILAR

Karar’ın ulaştığı bilgiye göre, IŞİD’in Kafkas hücresinden Çeçen, Özbek, Kırgız ve Dağıstanlı teröristler saldırı için 25 Mayıs’ta Türkiye’ye giriş yaptı. Fatih Horhor’da ev kiralayan teröristler saldırı günü Historia Alışveriş Merkezi önünden taksiye binerek havalimanına gitti. 

POLİS KİMLİK SORUNCA ASIL PLAN BOZULDU

Saldırıdan önce siyah montlu teröristten şüphelenen polis memuru Ahmet Berker, kimlik sordu, canlı bomba da panikleyerek ateş etti. Polis yaralanırken terörist kapının önünde kendini patlattı. Bunun üzerine içerideki iki terörist de insanları tarayıp kendilerini patlattı. Emniyet kaynaklarına göre, polisin kimlik sorması sayesinde teröristler plan dışına çıktı ve vurulunca kendini patlattı.

ASIL HEDEF GÜMRÜKSÜZ ALANDA KATLİAM

Teröristlerin pasaport noktasına ulaşıp kalabalığı gümrüksüz alanda toplayarak daha büyük katliam yapmayı planladığı öğrenildi.

Parçalanan terörist cesetleri üzerinde yapılan incelemede 3 canlı bombanın Çeçen, Özbek, ve Kırgız uyruklu oldukları belirlendi. Bu tespit, IŞİD'in Türkiye'de yaptığı saldırılarda ilk kez yabancı terörist savaşçı (YTS) kullandığını ortaya koydu.

4 TERÖRİST İÇİN OPERASYON

Operasyon birimlerinin ilk tespitlerine göre saldırıyı aralarında Dağistanlı teröristlerin de bulunduğu 7 kişilik terörist bir grubu gerçekleştirdi. Teröristlerin 3 ayrı noktadan saldırmayı planladığı, 4 teröristin de havalimanı çevresinde konumlandığı belirlendi. Emniyet saldırıya katılan ve kaçtıkları düşünülen 4 teröriste ulaşmak için kapsamlı bir operasyon hazırlığı yürütüyor. Teröristlere yardım eden Türkler araştırılıyor.

ORGANİZATÖR ÇEÇEN

Kanlı saldırıyı organize eden ve kimliği açıklanmayan Çeçen teröristin, 2014 yılında bir çatışmada öldürülen Çeçen Lider Dokka Umarov'un da temsilcisi olduğu belirtiliyor. Umarov'un fikirlerinin de IŞİD ideolojisine yakın olduğu, ölümünden sonra ona bağlı olan Çeçenler'in de IŞİD saflarına katıldığı öğrenildi. Aynı grubun Mart ayında öldürüldüğü bildirilen Çeçen IŞİD komutan Ebu Ömer El Şişani'yle hareket eden ekipte olduğu da düşünülüyor.

16-06/30/f1aae0a6-2f38-4afb-a571-c711bb8fe3b4.jpgKatliamı organize eden Ahmet Çatayev.

MİSİLLEME MEYDAN OKUMA

Son dönemde çok sayıda IŞİD teröristi sınırdan geçerken yakalanmış, Türkiye'de bir çok ilde yapılan baskınlarda da IŞİD'in hücre evleri çökertilmişti. O operasyonlardan birinde Ankara ve Suruç saldırılarının organizatörü Yunus Durmaz da canlı bomba eylemi yapmıştı.

Atatürk Havalimanı saldırısının tüm bu operasyonlara misilleme ve meydan okuma anlamı taşıdığı belirtiliyor. Dünyanın en güvenli havalimanlarından Atatürk Havalimanı'nın hedef alınmasının arkasında Türkiye'yi en güvenli noktasından vurarak, güç gösterisi yapmak mesajı olduğu ifade ediliyor.

NEDEN ÇETEN YTS TERCİH EDİLDİ

İstihbarat kaynaklarına göre, IŞİD'in kanlı saldırının organizasyonunda Çeçen terörist savaşçı tercih etmesinin iki nedeni var. Çeçenlerin, Türkiye'ye girişlerinin kolay olması ve takip listesinde isimlerinin yer almaması. Diğer bir ihtimal ise Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmadan sonra IŞİD’e yönelik büyük bir operasyona karşı IŞİD’in bölgedeki elemanlarıyla mesaj verme stratejisi.

IŞİD’İN ÖZEL HÜCRESİ

Kafkas Hücresi’nin IŞİD yapılanmasında özel bir yeri olduğu bilgisini paylaşan istihbarat kaynakları bu birim için terör örgütü PKK’nın maşa olarak kullandığı TAK benzetmesini yaptı. IŞİD'e Kafkasya bölgesinden adam kazandırmak için çalışan ve saldırıyı organize eden Çatayev'in bizzat hücreyi kurduğu öğrenildi. 

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ?

İstanbul Atatürk Havalimanı'na önceki akşam düzenlenen saldırının detayları da ortaya çıktı. Emniyetin tespitlerine göre, saldırganlar aynı taksiyle Dış Hatlar Gidiş Terminali’nin girişine geldi.

Teröristlerden biri alt katta bulunan dış hatlar geliş terminaline gitti. Saldırgan önce ateş etti, ardından da kendini patlattı.

Hemen ardından da dış hatlar gidiş terminaline giden iki teröriste Glock marka silahla, diğeri de Kalaşnikof marka silahla ateş ederek X-Ray cihazını geçerek içeri girdi.

İçeriye giren iki saldırgandan biri dış hatlar geliş terminalinin bulunduğu merdivene doğru yöneldi. Alt kattaki patlamadan kaçanları hedef aldı, ardından da kendini patlattı. Diğer canlı bomba ise üst katta kalarak kendini burada patlattı.

Olaydan sonra iki adet patlamamış el bombası bulundu. Menşei henüz tespit edilemeyen el bombalarından biri saldırganların el çantasında diğeri de olay yerinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN