Bağdat, Erbil’den GSM’leri de istiyor

Bağdat, Erbil’den GSM’leri de istiyor

Bağdat, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenlediği bağımsızlık referandumunu gerçekleştirenler hakkında hukuki işlem başlatmaya hazırlanıyor.

Başbakan Haydar el İbadi başkanlığında toplanan Irak MGK’sının ardından yapılan açıklamada referandumu gerçekleştiren memurların tespit edildiği ve bunlarla ilgili “hukuki işlem” başlatıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, IKBY ve tartışmalı bölgelerdeki yönetimin federal hükümete geçmesi için yeni adımlar atılması yönünde karar alındığı kaydedildi.  IKBY’deki yetkililerin petrol gelirini içeren banka hesaplarına el konulması hakkında da atılan adımların takip edildiği ifade edilen açıklamada “Bu adımlar ve alınacak kararlarla Irak gelirlerinin iadesi ve yolsuzluk yapanların peşinden gidilmesi sağlanacak” denildi. Milli Güvenlik Kurulu ayrıca cep telefonu operatörlerinin de Bağdat yönetiminin kontrolüne geçip buraya taşınmasına karar verdi. İran ve Türkiye’ye sınırların kapatılması yönündeki talep yenilenirken yönetimin IKBY ile özellikle petrol ihracatı ve satışı gibi tüm ticari ilişkilerin durdurulması ve bu konuda sadece Bağdat ile çalışılmasını istediği aktarıldı. 

IKBY’YE KONFEDERASYON ÖNERİSİ

IKBY’nin bağımsızlık oylamasının ardından Erbil’le çeşitli platformlarda temasa geçen Bağdat’ın Kürt yönetimine ‘konfederasyon’ önerisinde bulunduğu iddia edildi. Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin (IKDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Bağdat’ın konfederal sistemi şartsız bir şekilde kabul etmesi durumunda bu sisteme sıcak bakabileceklerini söyledi. Mirani, bunun için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Kürt siyasetçi Abdullah Werti de konfederal sistemin Bağdat’ın talebi üzerine komşu ülkeler tarafından IKBY’ye iletildiğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN