Bahçeli, Davutoğlu'na randevu verirken ne demek istedi

Bahçeli, Davutoğlu'na randevu 
verirken ne demek istedi

AK Parti ve CHP'nin koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması, 7 Haziran'dan bu yana kritik çıkışlar yapan MHP lideri Devlet Bahçeli'yi bir kez daha kilit konuma getirdi. Gözler şimdi Davutoğlu ile Bahçeli'nin yapacağı görüşmede. MHP'nin cevabındaki kritik cümle ise görüşmede sürpriz çıkacabilceğine işaret ediyor.

[Karar]

Türkiye CHP ve AK Parti'nin kolisyonda uzlaşamadığını dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ağzından duydu. Davutoğlu "Tek ihtimal erken seçim" dedi ancak MHP seçeneğine kapıyı kapatmadı. Meclis'in erken seçim kararı alması ve azınlık hükümeti ile erken seçime gitme seçeneklerinde MHP'nin vereceği karar kritik öneme sahip.

Her seçenekte MHP kilit

Meclis'ten seçim kararı çıkarmak için CHP ve HDP'nin tavrı düşünüldüğünde 258 milletvekili bulunan AK Parti için MHP'nin kararı belirleyici olacak. MHP çekimser kalsa bile Meclis'ten seçim kararı çıkarılabiliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti seçeneğinde karar kılması durumunda ise yine MHP'nin desteği şart. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 45 günlük hükümeti kurma süresi dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp, geçici seçim hükümeti kurulması için devreye girebileceğini söylemesi bu seçeneği de ihtimaller arasına sokuyor. Seçim hükümeti kurulursa her partinin kabineye bakanlık verecek olması en büyük sorun. MHP, HDP ile aynı kabinede eşit sayıda temsil edilmeyeceğini açıkladı. Bu seçeneğin uygulanabilmesi yine MHP'nin tavrına bağlı. Zira CHP ve HDP erken seçime seçim hükümeti ile gidilmesini istiyor. 

Bütün seçeneklerde AK Parti'den sonra MHP'nin vereceği karar belirleyici olacak. 

4-5 seçenek hala masada

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MHP lideri Devlet Bahçeli'den istediği randevudan çıkacak sonuç hangi seçeneğin öne çıkacağını belirleyecek. Başbakan'ın, CHP ile koalisyonun mümkün olmadığını açıkladığı basın toplantısındaki "Yola 9 seçenekle çıktık. Bugün itibariyle bunlardan 4-5'i elendi" sözleri henüz net bir karar vermediğini gösteriyor. Erken seçim güçlü ihtimal görünürken, MHP ile koalisyon seçeneği zayıf olsa da bulunuyor. 

Davutoğlu'nun randevu talebine dün MHP'den verilen cevaptaki bir cümle bu ihtimalin Bahçeli için de geçerli olduğu şeklinde yorumlandı.

Kritik AK Parti-CHP toplantısından sonra kurmaylarını toplayan Bahçeli, "Milliyetçi Hareket Partisi AK Parti'yle görüşmeye daha önceki şartları saklı ve baki kalmak kaydıyla açıktır" mesajı verirken iki noktanın altını çizdi: 

İki seçeneğe karşı, 3.'sü ihtimal dahilinde

Azınlık hükümeti ya da seçim hükümetine karşıyız...

Bahçeli bu şartları şu cümle ile ifade etti:

Parti olarak azınlık hükümeti veya seçim hükümeti formüllerine kapalı duruşumuz bozulmamıştır. Bu konuda geri adım atmamız eşyanın tabiatına aykırıdır.

Bahçeli'nin her satırı mesaj yüklü açıklamasında AK Parti ile koalisyon ihtimalini dışlamaması dikkatlerden kaçmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN