Basit yöntemlerle kansere kafa tut

Basit yöntemlerle kansere kafa tut

ABD’de yapılan bir araştırma, çok basit sağlık tedbirleriyle kanser hastalıklarının yüzde 70’e varan bir oranla önlenebileceğini ortaya koyuyor. Beden kitle indeksine dikkat edilmesi, düzenli spor yapmak, alkol ve sigarayı bırakmak kanserden koruduğu gibi ömrü de uzatıyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU / BERLİN

Çok basit ve uygulanabilir yöntemlerle kanser hastalıklarına yakalanma oranı düşüyor. ABD’de yayımlanan Jama Oncology isimli bir tıp dergisinde, kanser hastalıklarına yakalanma oranının nasıl azaltılacağına dair bir araştırmanın detayları paylaşıldı. Yapılan araştırmaya göre çok basit önlemlerle kanser hastalıklarının ortaya çıkışı yüzde 40 ile 70 arasında bir oranda engellenebiliyor. Bu basit tedbirler ayrıca kanser vakalarının ölümle sonuçlanmasını yüzde 50 oranında azaltabiliyor. Hastalıktan ve etkilerinden kurtulmanın ise dört basit yöntemi bulunuyor:

Dört ‘madde’ kanser riskini düşürüyor

1-) Beden kitle indeksinin 17,5 ile 27,5 arasında olması.

2-) Hareketli olmak ve düzenli olarak spor yapmak. 

3-) Alkol tüketiminin çok azaltılması ve sonlandırılması.

4-) Sigara kullanmayı bırakmak.

Araştırmayı Massachusetts General Hospital’den Mingyang Songe ve Harvard Tıp Fakültesi’nden Edward Giovannucci birlikte yaptılar. Araştırmada 140 bin Amerikan vatandaşının sağlık verileri kıyaslandı. Kansere yakalanma riski yüksek olan erkeklerden bu kurallara uymayanların, uyanlara kıyasla yüzde 33 daha yüksek bir oranda ağır hastalığa yakalanma riski ortaya koyuldu. Bu kişilerin kanserden ölme riski, diğer gruba göre yüzde 44 daha fazla. Kadınlar arasında ise rakamlar biraz daha düşük. Yüksek risk grubunda bulanan kadınlar arasında, kurallara uymayanların, yüzde 25 daha fazla kansere yakalanma riski bulunuyor. Kanserden hayatını kaybetme riski de yüzde 48 olarak belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN