Berat kandili ne zaman? 2018 Ramazan ne zaman başlıyor? Berat Kandili hangi gün?

Berat kandili ne zaman? 2018 Ramazan ne zaman başlıyor? Berat Kandili hangi gün?

Berat Kandili ne zaman? 2018 Ramazan ne zaman başlıyor? Müslüman alemi için en önemli günlerden olan Berat kandili için geri sayım başladı. Duaların okunacağı, namaz ibadetlerinin yapılacağı Berat Kandili hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz. Kandilin önemini ve 2018 dini günler listesini sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz. Berat Kandili bu yıl hangi güne denk geliyor ve Ramazan ne zaman başlıyor? gibi soruların yanıtlarını detaylı olarak haberimizden öğrenebilirsiniz.

Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? 2018 Ramazan ne zaman başlayacak? İslam alemi için oldukça değerli olan mübarek üç aylardan Ramazan ayına girmemize az bir zaman kaldı. Şaban ayının 15. gecesi ihya edilen Berat kandilinde milyonlarca Müslüman ibadet ederek Allah'a (c.c) dualar edecek. Kandilin yaklaşmasıyla beraber hangi gün idrak edileceği de merak konusu oldu. 2018 Berat kandili, şaban ayı ve Ramazan başlangıç tarihlerini haberimizden görebilir, detaylı açıklamaları inceleyebilirsiniz.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Mübarek üç aylardan (Recep, Şaban, Ramazan) Recep ayını geride bırakıyoruz. Berat Kandili gecesini içinde bulunduran Recep ayı, Dini Günler 2018 takvimine göre, 17 Nisan Salı günü başlayacak. Berat Kandili ise 30 Nisan Pazartesi günü idrak edilecek.

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat kandili, Allah'ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.

Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

HADİS-İ ŞERİFLERLE BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ

Berat Kandili, idrak edilen mübarek gün ve geceler içinde önemli bir yere sahiptir. Borçtan kurtulma manasına gelen Berat Kandili, günahların affedildiği gece olarak bilinir. Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki: (Şaban öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.) [Nesaî]

BERAT GECESİNDE NELER YAPILMALI?

1- Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı.
2- Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip feyizlerine kavuşmalı. Büyüklerimiz için çok dua etmeli.
3- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.
4- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.
5- Kur’an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı.
6- En önemlisi de, ilim öğrenmeli, bunun için de, Seadet-i Ebediyye ilmihâlini okumalı.
7- Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istigfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı.
8- Güzel koku sürünmeli.
9- Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli.
10- Ertesi gün de oruç tutmalı.

BERAT KANDİLİ HAKKINDA BAZI HADİSLER

“Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim” (İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, 191 ( I, 444) Hadis No:1388.)

Peygamber s.a.v.’den gelen bir rivayette ise "Allah Taala (c.c), Şa'ban ayının onbeşinci gecesi (kullarına rahmetle) nazar eder. Müşrikle, müşahin (kindar bencil) bu aftan yararlanamazlar." (İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, 191 ( I, 445) Hadis No:1390)

Merhum Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR’ın Hak Dini Kur’an Dili isimli tefsirinde belirtildiğine göre anne ve babasını incitenler, büyücüler, başkalarına kin besleyenler içki düşkünleri bu gecenin faziletinden yararlanamazlar (Elmalı, a.g.e. VI/4293 )

Başka bir hadiste ise "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recebin ilk (cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir. (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342 (Daru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1990))

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN