Berlin’in Konya ziyareti gözlerden ırak olacak

Berlin’in Konya ziyareti gözlerden ırak olacak

Berlin ile Ankara arasındaki kriz maddelerinden biri olan Türkiye’deki Alman askerlerinin ziyareti konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Alman vekillerin 8 Eylül’de Konya’daki NATO üssüne yapacakları ziyarete basın alınmayacak.

lman parlamenterlerin de yer aldığı NATO heyetinin Konya ziyaretine basın mensupları katılamayacak. Ziyaretin 8 Eylül’de yapılması planlanıyor. Alman parlamenterlerin Konya’daki NATO hava üssüne yapacakları ziyaretle ilgili medya haberlerine kısıtlama getirildi. NATO, medya mensuplarının heyetle birlikte Konya’ya gidemeyeceklerini duyurdu. Bir NATO sözcüsü Alman Haber Ajansı’na (dpa) yaptığı açıklamada ziyaretin kamuya açık olmadığını ve ittifakın basın ekibinden de kimsenin heyete eşlik etmeyeceğini söyledi.

8 Eylül’de yapılması planlanan ziyaret Almanya ile Türkiye arasında gerginliğe yol açmış, Federal Meclis’in inisiyatifiyle yapılması kararlaştırılan ziyarete ikili ilişkilerdeki pürüzler gerekçe gösterilerek Ankara tarafından izin verilmemişti. Anlaşmazlık nedeniyle Alman askerlerinin Konya üssünden çekilmesi de gündeme gelmişti.  Alman askerlerinin Konya’dan çekilmesi gündeme gelince NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in müdahalesiyle ziyaretin NATO kapsamında yapılması kararlaştırılmıştı. Konya’ya gidecek olan NATO heyetinde 7 Alman milletvekili de bulunacak.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’den kaçan subayların Almanya’ya sığınmalarına izin verilmesi üzerine ilişkilerde gerginlik tırmanmış, Türkiye Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman birliğini ziyaret etmesine izin vermemişti. Almanya bunun üzerine IŞİD karşıtı koalisyonda keşif uçuşu görevini üslenen İncirlik’teki Alman birliğinin Ürdün’e nakledilmesine karar vermişti.

ALMANYA FETÖ’CÜLERE KUCAK AÇMAYA DEVAM EDİYOR

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihanet çetesi FETÖ üyelerine sığınma hakı veren Almanya Türkiye’nin bütün tepkisine rağmen teröristlere kucak açmaya devam ediyor. Aralarında üst düzey bazı emniyet ve istihbarat görevlilerinin de olduğu bir grup FETÖ’cünün bu ülkeye iltica talebinde bulunduğu bildirildi. Alman Die Welt’in gazetesine göre Federal Emniyet Teşkilatı ile Türkiye’deki güvenlik birimleri arasında koordinasyonu sağlayan üst düzey görevlinin de Hessen eyaletinde iltica başvurusu yaptığı ifade edildi. Welt’in üst düzey güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde, Almanya İçişleri Bakanlığı’nın kişisel verileri koruma zorunluluğu nedeniyle söz konusu başvurulara ilişkin bilgi vermediğine dikkat çekildi. Haberde, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 6 bin 700’den fazla Türk vatandaşının Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu hatırlatıldı. İltica etmek isteyenler arasında kırmızı pasaport sahibi diplomatlar ve aileleri de bulunuyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN