Beyin yorgunluğunu önlemenin yolları

Beyin yorgunluğunu önlemenin yolları

Dikkat eksikliği, algılama bozukluğu, unutkanlık gibi belirtilerle ortaya çıkan beyin yorgunluğu, iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, beyin yorgunluğuyla başa çıkmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, beyin yorgunluğunu atmak ve beyin sağlığını korumak için günlük yaşam içinde uygulanabilecek birkaç basit öneride bulundu. 

ALZHEIMER İLE KARIŞTIRMAYIN

Özkardeş "Beyin yorgunluğunun belirtileri genellikle Alzheimer hastalığı ile karıştırılmaktadır. Ancak Alzheimer hastalığı genetik faktörlere dayanmıyorsa genellikle 65 yaş sonrası ortaya çıkmaktadır. Beyin yorgunluğu ise özellikle yoğun iş yaşamı olan herkesin karşılaşabileceği bir durum" diyerek beyin yorgunluğunun nedenlerini şöyle sıralıyor:

•Fazla stres yükü
•Çalışma alanın konforsuz olması
•Uyku kalitesi ve süresinin az olması
•Elektronik cihazlar
•Kişinin kendisine ve ailesine yeteri kadar zaman ayıramaması
•Yanlış beslenme alışkanlıkları
•Bazı metabolizma hastalıkları ve çeşitli rahatsızlıklar

B, C ve E VİTAMİNİ ALIN

Özkardeş'in çözüm önerileri ise şöyle: "Troitin yeterince çalışmaması gibi beyin yorgunluğuna sebep olan başka bir rahatsızlık varsa bu hastalığın da belirlenip tedavi edilmesi gerekir. Mesai saatlerinin dışında işle ilgili düşüncelerden uzak durmak ve hobilerle uğraşmak beyin yorgunluğunun tedavisinde önemli bir yer tutar. Beyin yorgunluğu yaşamamak için düzenli beslenmek ve öğünleri atlamamak gerekir. Zihin yorgunluğu yaşayan kişilerde unutkanlık görüldüğü unutulmamalı. Bununla başa çıkabilmek için ceviz, fındık, damarlı yeşil sebzeler ve zeytinyağlı yiyecekleri tüketmek önemli. Bunların yanında B,C ve E vitaminleri desteği ya da bu vitaminleri içeren belinlerin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Sporun da beyin yorgunluğuna iyi geldiği bilinen bir gerçek. Günlük yapılan egzersizler özellikle unutkanlık yaşanmasının önüne geçebilir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN