Depresyon alzheimer nedeni!

Depresyon alzheimer nedeni!

Alzheimerla ilgili tüm bildiklerinizi unutun. Zira İtalyan bilim insanları, bu hastalığın kökenine dair yepyeni bir iddia ortaya attı. Buna göre, alzheimerın nedeni ruh sağlığı bozuklukları.

Yaşlıları vuran alzheimerla ilgili yapılan yeni araştırmalar bütün bildiklerimizi unutturacak cinsten sonuçlar çıkardı. Şimdiye kadar alzheimerın beynin hafızayı yöneten bölgesindeki nöronların ölümüyle ilgisi olduğu sanılıyordu. İtalyan bilim insanları hastalığın aslında beynin ruh hali bozukluklarıyla ilgili bölgesinde yer alan nöronların ölümüyle bağlantılı olduğunu ileri sürdü.

Dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kişiyi etkileyen alzhimerla ilgili IRCCS Santa Lucia Vakfı ile Roma’daki Ulusal Araştırma Konseyi (CNR) iş birliğiyle yürütülen çalışma, hastalığın varsayılandan farklı bir kökene dayandığını ortaya koydu. Şimdiye kadar hastalığın beynin hafıza ve yön bulmada önemli bir rol oynayan hipokampus bölgesindeki hücrelerin dejenerasyonuna bağlı olduğu düşünülüyordu. Beynin ruh hali bozukluklarıyla ilgili olan ve dopamin üretilen ventral tegmental bölgesine yoğunlaşan İtalyan bilim adamları, dopamin üreten nöronların ölmesi sonucu kimyasalın hipokampüse ulaşamadığını ve hafıza kaybının meydana geldiğini belirledi. Elde edilen bulgular, laboratuvar ortamında kobay hayvanlara dopamin seviyesini düzeltecek iki tip tedavi uygulanarak da doğrulandı. Çalışmayı koordine eden Roma Biomedikal Kampüs Üniversitesi Fizyoloji ve Nörofizyoloji Bölümünden Doç. Dr. Marcello D’Amelio, “Dopaminerjik nöronların dejenerasyonu, inisiyatif yokluğu riskini arttırıyor. Bu durum da alzheimera eşlik eden ve depresyona yol açan günlük aktivitelere ilgisizliği açıklıyor” dedi. D’Amelio, hafıza kaybı ve depresyonu aynı madalyonun iki yüzü olarak niteledi.

Dünyada yaklaşık 50 milyon alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. 2050 yılına kadar bu sayının 135 milyona yükselmesi bekleniyor. Zira hastalık için hala etkili bir teşhis ve tedavi yöntemi yok. Araştırmaların, belirtiler genellikle hastalığın başlangıcından sonraki 10 yıl içinde çıktığı ve teşhis konulduğunda da geç kalındığı için başarısız olduğu sanılıyor. 

GEÇMİŞ UNUTULMUYOR

Alzheimer, beyinde gerçekleşen bilişsel fonksiyonların unutulması ve ileri boyutlarda unutkanlığa varan durumlar olarak tanımlanıyor. İlk kez 1906 yılında Alman bilim insanı Alois Alzheimer tarafından keşfedilen ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan bu hastalık, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulmaya neden oluyor. Hastalığın erken semptomlarından biri hafıza kaybı. Bu hafıza kaybı, geçmişin korunması yakın zamanın ise unutulması şeklinde görülüyor.

 

   

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN