Binali Yıldırım: Krizden çıkamayız diyenler mor oldu

Binali Yıldırım: Krizden çıkamayız diyenler mor oldu

KOBİ’lerin Nefes Kredi’si yüzde 50 artışla 7.5 milyar liraya çıkarak devam ediyor. Kredinin imza töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Ekonomiyi soğutun diyorlar. Sırtındaki teri soğutursan hasta olursun. Soğumayacak onun için bu destekleri veriyoruz” dedi.

Geçen yıl KOBİ’lere cansuyu olması hedefiyle yola çıkılan ‘Nefes Kredisi Projesi’ 2018’de tekrar başlıyor. Nefes Kredisi’nin bu yıl belirlenen 5 milyar liralık hacmini yüzde 50 artırarak 7.5 milyar liraya çıkartarak, 12 ay taksitle yapılan geri ödeme süresine de 6 aylık geri ödemesiz dönem eklendi. Böylece, bu yıl 50 bin KOBİ’nin yararlanması beklenen Nefes Kredisi, 7.5 milyar liralık hacimle 6 ay geri ödemesiz olarak uygulanacak. Geçen yıl aylık yüzde 0.83 faizle sunulan bu yıl aylık yüzde 0.99 faiz/kar payı ve 12 ay vade imkânı ile 2-3 ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisi’ne, Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım aracılık edecek. Kredilerin yüzde 85’i Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinde olacak. Yıllık yüzde 11.88 faizle kullanılacak nefes kredisiyle KOBİ’lerin kredi maliyetinden 400 milyon lira tasarruf etmesi öngörülüyor. KOBİ’ler 200 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. Yarın itibarıyla tüm Türkiye’de kullanılabilecek krediyi almak için TOBB’a bağlı oda ve borsalardan faaliyet belgesi alıp bankaların şubelerine başvurulması gerekiyor.

Başbakan Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıl da Türkiye için ‘öldü bitti’ yorumunu yapanların bugün ‘mosmor’ olduklarını belirterek “Bunların kötü alışkanlıkları bitmez. Bu sene bozuk plak ya tekrar başa aldı aynı şarkıları söylüyorlar. Bu işin içinden zor çıkar şöyle böyle olacak diye sipariş raporlar değerlendirmeler, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler yapıyorlar. Bunların hepsi bize yabancı değil. Hiç merak etmesinler Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek. Ekonomiyi soğutun diyorlar, soğuttun mu sırtındaki teri hasta olursun soğumayacak onun için bu destekleri veriyoruz. 2018 ait bugün sadece küçük bir müjde veriyorum 2018’in tedbirini, teşviklerini, aldığımız kararları önümüzdeki hafta paylaşacağız” dedi.  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in borçlanmayın çağrısına cevap olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın bu sözleri söylediği ekonomi kulislerinde iddia ediliyor.

Yıldırım, Nefes Kredisi için 5 milyar liralık bir hacim planladığını ancak bu kadar KOBİ’lerin ekonomiyi sırtladığını söyledikten sonra bunun kredi hacmini 7.5 milyar liraya çıkardıklarını söyleyerek, şöyle devam etti: “Vade 12 ay. 1 ay sonra taksiti öde bunun bir hazırlığı var. Onun için de 6 ay geri ödemesiz dönem getiriyoruz. Nefes Kredisi’nin geri dönüşü de Türkiye genelinin üzerinde. Binde 1’in altında yani hiç batak yok. Geçen sene bu büyümeyi sağlamamızda da KGF ve KOSGEB kredileri önem taşıyor. 400 bin KGF, 290 bin işletmeye de KOSGEB kredisi verdik. Böylece 690 bin müteşebbüse kredi sağladık. TOBB’un yüzde 70’ine destek vermişiz. Nefes Kredisi ile birlikte sağladığımız kredi imkanı 243 milyar lira oldu. Bankalar da teminatta makul olsun.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN