Bloomberg: Paris saldırıları Esad'a yaradı

Bloomberg: Paris saldırıları Esad'a yaradı

Amerikan Bloomberg'de yayımlanan bir yazı, Paris'teki saldırıların en büyük kazananının Suriye'deki Esad rejimi olduğunu ortaya koydu. Yazıda, saldırıların Batı dünyasının Esad'a bakışını şimdiden değiştirdiği belirtildi.

Amerikan medya kuruluşu Bloomberg'in yorum ve analizlerin yayımlandığı internet sitesi Bloomberg View'da Paris Katliamı'nın Suriye krizine etkilerinin değerlendirildiği bir yazı kaleme alındı.

Josh Rogin imzasıyla yayımlanan "Paris saldırılarından en çok kim fayda sağladı? Esad" başlıklı yazıda, saldırıların hem niteliği, hem de zamanlaması itibariyle Beşar Esad'ın işine yaradığına şu ifadelerle dikkat çekildi:

“Katiller Paris'e saldırırken, Batı'nın en üst düzey diplomatları, bir kitle katili olan Esad'ın görevden alınması hedefiyle Viyana'ya gidiyordu. Şimdiyse dünyanın dikkati İslam Devleti'nin üzerine çevrildi; Esad'ın üzerinde baskı kurmanın işe yarayacağı bir zamanda baskı hafiflemiş oldu.”

Esad, IŞİD'in tehdit olarak kalmasını istiyor

Suriye rejiminin IŞİD'le büyük çaplı çatışmalardan kaçındığını ve örgütün “yakın bir tehdit” olarak konumunu muhafaza etmesini istediğini dile getiren Rogin, Esad'ın stratejisini şu şekilde tarif etti:

“Böylece Uluslar arası toplum iki seçenek görecek: Esad'ın kalması ya da Suriye'yi teröristlerin ele geçirmesi. Esad rejimi şu anda IŞİD'i destekleyen bir stratejiye sahip. IŞİD'le savaşması beklenen ABD destekli muhalifler Suriye ordusu ve Esad'ın İranlı ve Rus müttefikleri tarafından katlediliyor. Esad'ın Sünnilere karşı zalim savaşı, genç Suriyelileri cihatçılara katılmaya itiyor.”

Paris saldırıları Batı'nın Esad'a bakışını değiştirdi

Rogin yazısında, Paris saldırıları sonrasında Batı'nın Esad'a bakışının şimdiden değişmekte olduğuna da değindi. Rogin, Batı dünyasında asıl sorunun IŞİD olduğu ve Esad'ın Suriye'de çözümün bir parçası olabileceği düşüncelerinin dile getirilmeye başladığına dikkat çekti.

Batılı liderlerin Paris saldırılarından sonra IŞİD'e karşı “acımasız” ve “merhametsiz” bir şekilde savaşacaklarını söylerken Esad'ı unuttuklarını belirten Rogin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Viyana görüşmelerinde katliamı Esad için avantaja dönüştürmekte gecikmediğini ifade etti. Lavrov, “Mesele Esad'ın yanında ya da ona karşı olmanız değil; düşmanınız IŞİD” demişti.

Beşar Esad'ın ise saldırılardan sonra yaptığı açıklamada “Bugün bütün Fransa'da, 'Geçtiğimiz beş yıl boyunca uyguladığı politikalar doğru muydu?' diye soruluyor. Cevap hayır” dediğini hatırlatan Rogin, eski CIA şefi Mike Morrel'in “Esad gitmeli mi, yoksa çözümün br parçası mı olmalı, bunu yeniden değerlendirmeliyiz” şeklindeki sözlerine yer verdi.

Esad kaldıkça IŞİD gider, bir başkası gelir

Buna karşın Suriye'de asıl sorunun Beşar Esad'ın kendi halkına karşı uyguladığı terör olduğunu ifade eden Rogin, ülkedeki rejim değişmedikçe IŞİD bitirilse bile bile ona banzer başka bir örgütün ortaya çıkacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN