Bölgesel teşvikler tutmadı sanayici yeni model önerdi

Bölgesel teşvikler tutmadı sanayici yeni model önerdi

İstanbullu sanayiciler, Hükümet’ten yeni teşvik modeli talebinde bulundu ve her şirkete özel destek paketi istedi. İSO toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise bölgesel teşviklerin istenen sonucu vermediği itirafında bulundu.

[Karar]
CEYDA DİNÇBAKIR 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk oda ziyaratini önceki gün İstanbul Sanayi Odası’na (İSO) gerçekleştirdi. Meclis’in aylık olağan toplantısına katılan Bakan Nihat Zeybekci, sanayicilerin taleplerini dinledi ve itiraflarda bulundu, önümüzdeki dönemdeki yol haritasını sanayicilerle birlikte belirleyeceklerini söyledi.

REFORMLARA DEVAM

Meclis oturumunu açarken konuşan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’nin beklediği hedeflere doğru ilerlemesi için orta ve yüksek teknolojili bir ekonominin odağa alınması gerekitğini vurguladı. Hükümet’in reform paketlerini desteklediklerini belirten Okyay, “OSB’deki arazi maliyetleri ile ilgili sıkıntılarımız vardı. Tüm bunlar ile ilgili çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Yatırım Reform Paketi’nin bir an önce hayata geçirilmesini önemsiyoruz” dedi. Sanayicilerin sorunlarını dile getiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise, sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere dönüşümün, reformcu bir teşvik sistemi ile mümkün olacağına dikkati çekti.

TERZİ MODELİ GEREK

Erdal Bahçıvan, bölge bazlı kalıplaşmış teşvikler yerine, adeta terzi modeli gibi, firmaların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, firma ve proje bazlı yeni bir modelin benimsenmesi gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:

“Yeni teşvik modeli, ‘Turquality’ sisteminin uygulanış biçimine benzer şekilde kurgulanmalı. Hem projeye bağlı, hem denetlenebilir bir model oluşturulmalı. Bu değerlendirmede firmanın vizyonu, past performansı, insan kaynakları, yatırım anlayışı, maddi durumu ve ortaklık yapısı dikkate alınmalı.”

‘E-TİCARET SEKTÖRÜNE DUYARSIZIZ’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İnşallah Türkiye çok kısa bir sürede, 100 milyarlarca dolar değerinde kendi milli fonlarını, artık elle tutulur, gözle görülür hale getirecek. Eximbank’ın toplam kredi hacminin toplam 100 milyar dolarlarla telaffuz edilebilir hale, 1 yıl içinde, 2017 yılının ortalarına doğru getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Türkiye’nin bilgi ve teknoloji üretmede geleceğini garanti altına almasının, finansman ve finansman politikalarının belirlenmesinin gerekliliğine vurgu yapan Zeybekci, birçok sektörde ülkenin kendi devlerini meydana getirmesi gerektiğinin altını çizdi.  E-ticaret sektörüne de duyarsız kalındığını vurgulayan Zeybekci, gelişmiş ülkelerde yılda yüzde 3-5 artan e-ticaret sektörünün bizde ise yüzde 1 artışta olmasının yetersiz kaldığını iletti. Sanayicileri Afrika pazarına yönlendiren Bakan Zeybekci, şöyle konuştu: “Yeni dünyanın yeni büyüme motoru Afrika olacaktır. Sanayicilerin Afrika’ya karşı son derece duyarlı olmalarını öneriyorum.”   

İŞTE TALEPLER

İstanbul’da ve batı illerinde atıl durumda bulunan makine parkının Güneydoğu ve Doğu bölgelerine yatırım amacıyla taşınması için destek talep edildi. Böylece hem duran bir varlığı değerlendirerek ülkenin kaynak israfının önüne geçilebilir hem de o bölgeye makine ile bilgi,  tecrübe de taşınmış olur.

Yerli alımlar sadece kamu alımları değil, yap-işlet-devret gibi kamunun etki alanında bulunan diğer satın almalarda da uygulanmalı. Doğu ve Güneydoğu’da dört ilin cazibe merkezi olması planlanırken, buradaki yatırımların kamu alımları üzerinden desteklenmesi önemli bir fikir.      

Türk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığı’na bağlanması önemli bir adım. Türk Eximbank, orta-uzun vadeli kredileri daha da artırmalı, uygun faiz oranı ve kolay teminat koşulları ile kullandırmasına devam etmeli. Eximbank kredilerinin, artık belli bir yüzdesinin adeta bir past performans kriteri gibi değerlendirilerek teminat mektupsuz kullandırılması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN