Borsalar sert düştü ama durum geçici

Borsalar sert düştü ama durum geçici

Dow Jones Endeksi ilk defa bin puanın üzerinde kayıp yaşadı, tüm piyasalar sallandı. Uzmanlar, geçtiğimiz ay borsaların çok yükseldiğini, bu nedenle de kısa süreli düzeltme yaşandığını belirtiyor. Fakat yaşananlar gelecek adına da yatırımcıları uyarıyor.

EKONOMİ SERVİSİ/İSTANBUL

2017’nin başından bu yana yatırımcılarına en çok kazandıran yatırım araçları arasında ilk sıralarda yer alan küresel borsalarda rüzgar ABD’deki şok düşüşle bir anda terse döndü fakat uzmanlar bunun kısa süreli bir düzeltme olduğu görüşünde. Fakat bu düşüşün gelecek adına da bir uyarı olduğunu söylemekte fayda var.

Dow Jones Endeksi önceki günü yüzde 4.6 düşüşle 1175 puan kayıp yaşayarak 24 bin 345 puandan kapattı. Tarih en büyük düşüşünü yaşayan endeks 2008 finansal kriz sırasındaki 777 puanlık kayıp yaşamıştı.

ABD’nin ardından işlemlere başlayan Asya borsaları da sert dalgadan nasibini aldı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi sabah seansını yüzde 5.3 düşüşle kapadı. Hong Kong’daki Hang Seng endeksi de yüzde 4.7 oranında kayıp yaşadı.

Küresel piyasalardaki bu hareketlilik Borsa İstanbul tarafında da hissedildi. Haftanın ilk işlem gününü 116 bin 852 puandan kapatan BIST 100 endeksi, düne 114 bin 142 puandan başladı. Günün ilerleyen saatlerinde kayıplarının bir kısmını telafi eden endeks günü 115 bin 457 seviyesinden kapattı.

Yaşanan bu düşüşün neden kaynaklandığına yönelik uzmanlar hararetli bir tartışma yaşarken ortak fikir düşüşlerin kısa süreli olacağı yönünde. Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın aralık ayı sonunda yürürlüğe koyduğu vergi indirimi yasasına ve geçen ay şirketlerin olumlu gelen bilançolarına dikkati çekerek, bu nedenle ocak ayında New York borsasının çok hızlı yükseliş kaydettiğini, ancak son iki işlem günündeki düşüşlerin düzeltme ihtiyacından kaynaklandığını belirtti. Beyaz Saray, Dow Jones Endeksi’ndeki kayıplar üzerine ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD ekonomisinin uzun vadedeki gidişatına odaklandığını ve ülke ekonomisinin temellerini güçlü gördüğünü açıkladı. Göreve geldiğinden beri Trump, borsadaki yükselişi, yönetiminin başarısına kanıt olarak sunmuştu. Ancak New York Menkul Kıymetler Borsası hisse senetleri, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gideceğine yönelik işaretler üzerine geçen haftadan beri dalgalı bir seyir izliyordu. Borsadaki satışlar, Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı’nın istihdam rakamlarını açıklamasının ardından faiz artırımı beklentisiyle hız kazanmıştı. Rakamlara göre, ABD ekonomisinde Ocak ayında 200 bin istihdam yaratıldı. Veriler, ücretlerde beklenenden fazla artış olduğunu da ortaya koydu. Maaşların yükselmesi halinde insanların daha fazla tüketmesi ve bunun da enflasyonu artırması öngörülüyor. Bunu kontrol altında tutabilmek içinse, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gitmesi gerekecek.

Öte yandan, ABD’li uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, 29 Ocak’ta yayımladığı “Düzeltme Tespiti” başlıklı raporunda, borsada düzeltme olabileceği uyarısında bulunmuştu.

‘TEMKİNLİ OLMAKTA FAYDA VAR’

Analist Cüneyt Paksoy: Piyasalar yön ararken ve risk iştahı sorgulanırken bu iki uyumsuzluğun fiyatlamalara etkisinin, global piyasalarda baskıya neden olacağı düşüncelerinin dolar endeksi hariç bir provasını yaşamış olduk.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan: Borsalardaki sert satışlara  karşın kurlarda sakin sayılabilecek bir atmosfer olması dikkat çekici. Kısa vadede BIST 100 endeksi için en belirleyici etken yurtdışı piyasalar olmaya devam edecektir.

DenizBank Yatırım Grubu Stratejisti Orkun Gödek: Güvenli liman arayışının ABD tahvil piyasasına yeni girişlerle gerçekleşmesini endişelerin temelinde FED kaygısının yer almadığı şeklinde yorumluyoruz. S&P 500 endeksinde 2.500 bölgesine dek ek düzeltmeyi imkanlar dahilinde olarak görmekle birlikte, devamındaki satışların ise trend algısında hasara yol açabileceğini söylemek mümkün.      

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer: Uzun bir zamandır ralli sürecini sürdüren hisse senedi piyasalarında güçlü bir düzeltme hareketine piyasa ihtiyaç duydu. Böyle sert satışlar sonrasında yukarı yönlü tepkilerin gelmesi normaldir. Yatırımcıların temkinli kalmaya devam etmesinde fayda var.

ZENGİNLER 114 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ

Wall Street’te yaşanan keskin düşünün dünyanın Fortune 500’de yer alan zenginlerin servetlerinde yarattığı kayıp 114 milyar dolar oldu. Bloomberg Billioneries Index’e göre dünyanın en zengin üçüncü insanı olan Warren Buffett’ın şirketi Berkshine Hathaway 5,1 milyar dolar kaybetti. Marc Zuckerberg’in serveti de 3,6 milyar dolar azaldı. Dünyanın en zengin insanı olan Amazon.com CEO’su Jeff Bezos da 3,3 milyar dolar kaybetti.

KİMSE HİSSE ALMAK İSTEMİYOR

ABD’de hisse senedi ve broker şirketi olan Themis Trading’in Genel Müdürü Mark Kepner, ABD Başkanı Donald Trump’ın aralık ayı sonunda imzaladığı yeni vergi reformu yasasıyla ülkede kurumlar vergisinin düşürülmesinin şirketlerin kar ve gelirlerine olumlu yansıması beklentisiyle hisselere olan talebin ocak ayında arttığını vurguladı. Kepner, söz konusu beklentinin ve Amerikan ekonomisine olan güçlü güvenin yatırımcılarda geçen ay “coşku” yarattığını ifade ederek, “Piyasalara baktığımızda çok güçlü bir ocak ayını geride bıraktık. Borsa ocak ayında çok hızlı yükseldi. Uzun bir süredir de düzeltme görülmüyordu. Şimdi ise kimse hisse satın almak istemiyor. Şu anki asıl problem bu” şeklinde konuştu. 

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN