Brüksel Zirvesi: Avrupa’nın yeni kavimler göçü sınavı

Brüksel Zirvesi: Avrupa’nın yeni kavimler göçü sınavı

AB ülkeleri ve Türkiye göçmen krizini bugün özel bir zirveyle Brüksel’de  görüşüyor. Kapılarına dayanan binlerce göçmen için biraraya gelen liderler, aldıkları kararlarla Avrupa hayali kuran sığınmacıların kaderini belirleyecek.

[Karar] 
DETAY HABER

Hükümet ve devlet başkanlarının katılımıyla düzenlenen zirve AB üyesi 28 ülke ve Türkiye arasında gerçekleşecek. Toplantının en önemli gündemi, “Suriye kaynaklı göçmen ve mülteci krizi” olacak.  Türkiye ile AB arasında onaylanan ancak bir türlü tam olarak işletilemeyen “Göç Eylem Planı” ayrıntılı biçimde değerlendirilecek.  Türkiye’nin Avrupa’ya mülteci akınını durdurma konusunda yaptıkları, bundan sonra yapacakları ve AB’nin Ankara’ya vereceği destek masaya yatırılacak. Zirvede mülteci krizinin yanı sıra,  İngiltere’de yapılacak AB referandumu da  ele alınacak. 

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Bugünkü  zirve kararı, 18-19 Şubat’ta yapılan AB Liderler Zirvesi sırasında alınmıştı. Türkiye ile AB arasındaki son zirve 29 Kasım’da yapılmış ve Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 milyar avroluk yardım yapılmasına karar verilmişti.  Türkiye de AB’nin bu vaadlerine karşılık, Ege sahillerindeki güvenlik  tedbirlerini artırmak, Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi ve Türkiye’deki koşullarının  iyileştirilmesi sözlerini vermişti.

16-03/07/aylan.png

TÜRKİYE ZİRVEDEN NE BEKLİYOR?

Türkiye, ülkelerin bir an önce ne kadar mülteci kabul edeceğini açıklamasını isteyecek.  AB ülkelerinin Türkiye’den gönüllülük bazında mülteci kabul etmesi de gündem maddeleri arasında yer alıyor.  Toplantıda AB’nin göndermediği 3 milyar avronun Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme getirilmesi bekleniyor. AB Komisyonu cuma günü bir açıklama yaparak taahhüt edilen bu paranın ilk bölümü olan 95 milyon avronun Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı. Bu paranın 55 milyon avrosu çocukların kamplardaki durumu ve eğitimi, 40 milyonuysa  insani yardım için gönderildi.

16-03/07/1475.jpg

BİNLERCESİNE MEZAR OLDU

Mültecilerin Avrupa’ya gitme hayali, çoğu zaman Akdeniz sahillerinde göçmen trajedilerine neden oldu. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre 2015 yılında Avrupa’ya gitmek isterken hayatını kaybeden mülteci sayısı 3 bin 770 olarak kaydedildi. Bu ölümlerin çoğu,  göçmenler  Kuzey Afrika’dan İtalya’ya giderken yaşandı. Yaklaşık 800 göçmen de Ege sahillerinde Türkiye’den Yunanistan’a geçmek isterken öldü. 

DENİZDEN UMUDA ZORLU YOLCULUK

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Avrupa’ya ulaşmak isteyen binlerce göçmen kara yolu yerine  deniz yolunu tercih ediyor. Örgütün raporuna göre, 2015 yılında bir milyon 11 bin 700 göçmen deniz yolunu kullandı. Yaklaşık 35 bin mülteciyse karayolunu tercih etti.

TÜRKİYE’DE NE KADAR MÜLTECİ VAR?

Suriye krizinin  ortaya  çıkmasının ardından milyonlarca Suriyeli ülkesini terk  ederek Avrupa’ya geçmek istedi. Türkiye, mültecilerin  bu yolculuğundaki ilk duraklarından biri.  BM’in verilerine göre Türkiye’deki Suriyeli göçmen sayısı 2 milyon 715 bin.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden de, yakın zamanda  bir açıklama yapılmış ve Türkiye üzerindeki yükün azaltılması için 400 bin Suriyeli’nin Türkiye’den alınarak dünya ülkelerine dağıtılması gerektiği kaydedilmişti.

ÜLKELER  NE DÜŞÜNÜYOR? 

ALMANYA

Mülteci krizinin en çok etkilediği ülkelerden biri  olan Almanya, mültecilerin  AB’ye yasal yollardan girebilme yöntemlerinin bulunması ve dış sınırların korunması gerektiğinde ısrar ediyor. Ülkenin Başbakanı Merkel, sorunun çözümü için Türkiye’nin kilit rol oynadığını tekrarlıyor. Türkiye’nin desteklenmesini savunuyor.

FRANSA

Mülteci zirvesinde Fransa da Almanya ile benzer bir yaklaşım sergiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande geçtiğimiz hafta Merkel ile yaptığı toplantının ardından mültecilerin  Türkiye’den alınarak Avrupa’ya yerleştirilmesinin gündemlerinde olmadığını belirtmişti.

İTALYA

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni Türkiye’ye, sığınmacı krizine ilişkin sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunmuş ayrıca Türkiye’nin AB’den alacağı fonu verimli kullanmasını istemişti.

HOLLANDA

Hollanda  Başbakanı Mark Rutte, geçtiğimiz hafta Türkiye sahillerinde Avrupa’ya giden  göçmenlerin sıfıra doğru inmesi sağlanmalı demişti. Zirve için de Türkiye ile uzlaşma sağlanmasını umduğunu söylemişti.

GÖRÜŞ FARKI

Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Işın Eliçin:

KARARLAR, MÜLTECİLERİ MUTLU ETMEYECEK

Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinin konusu mülteciler ama, bana kalırsa bu toplantıdan başta Suriye, dünyanın dört bir yanında savaşlarla sınanan yüzbinlerce “mülteci”nin geleceğini güvenceye alacak kararlar çıkmayacak. Daha da kötüsü toplantıdan muhtemelen Avrupa açısından mülteci tanımını daraltmalarına yarayacak kararlar çıkacak.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (IGAM) Müdürü Metin Çorabatır:

ZİRVEDEN OLUMLU SONUÇLAR ÇIKAR

Brüksel’deki zirve öncesi Avrupa Birliği’nden 3 milyar avroluk paranın 95 milyonunun Türkiye’ye gönderilmesi ve liderlerden gelen açıklamalar görüşmelerin pozitif bir ortamda yapılacağının işaretlerini verdi. Türkiye’nin atacağı adımlar ve AB’nin nasıl bir destek vereceği konusunda belli bir düzeye gelindi. Zirveden iki tarafı da tatmin edecek sonuçlar alınacağını düşünüyorum. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN