Bu teşvik cari açığı 19 milyar dolar azaltır

Bu teşvik cari açığı 19 milyar dolar azaltır

Merakla beklenen, 19 firma 23 proje için Proje Bazlı Teşvik Belgesi’ni aldı. 135 milyar dolarlık yatırım bedeli sayesinde cari açığın 19 milyar dolar azalacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 34 bin 111 kişilik istihdam sağlanacağını açıkladı.

İş dünyasının merakla beklediği Proje Bazlı Teşvik almaya hak kazanan şirketler belli oldu. “23 proje ve 19 firma teşvik belgesi gibi bahsedince sıradanmış gibi görünüyor. 23 projenin 135 milyar lira yatırım bedeli olduğunu görüyoruz” diyerek Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu yatırımlar sayesinde 134 bin dolaylı istihdam ortaya çıkacak. Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlarken, ithalatımızın da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı. Gerçekleşecek yatırımlar sayesinde 47 milyara ulaşan cari açıkta 19 milyar dolarlık iyileşme sağlanacağına işaret eden Erdoğan, “2023 hedefleri konumunda çok önemli bir adım olarak gördüğümüz teşvik sisteminin hayata geçmesinde emeği olan dostlarımın hepsini yürekten tebrik ediyorum. 2003-2017 arasında ortalama büyüme oranımız 5.8 düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl 7.4’lük büyüme ile ortalamanın üzerine çıktık. Birileri şunu söylüyor “Fazla büyüme hayırlı değildir” neden? Kıskançlık. Büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar” diye konuştu. “Türkiye büyüdükçe iş adamı, çalışanı ve devleti ile hep birlikte kazanacağız” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Çalışanlarımızın milli gelirden aldıkları pay yüzde 30.5 düzeyine çıktı. 2005 yılında 19 milyon 600 düzeyinde olan çalışan sayımız 28 milyon 200 bine yükseldi. 10 milyona yakın istihdam artışı yaşandı. Kadın ve gençlerimizin iş gücüne katılım oranları istihdamdan daha hızlı arttığı için işsizlik biraz yüksek görünüyorsa da en kısa sürede tek haneli rakamlara indireceğiz” dedi. İş dünyasına doğuyu ihmal etmeme çağrısında da bulunan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Burada bir sinyal vereyim. Van, Ağrı ve Iğdır’ı ihmal etmeyin. Oralarda altyapıyı yapmamız lazım ki İran’dan oraya turistler geldiği zaman rahatlıkla, özellikle Nevruz kutlamalarını yapabilsinler. Oradan Antalya, İstanbul aynı şekilde... Bizim bunları da kokuyu iyi alıp, ne-
reye kimler gelebilir hazır-lığımızı yapmamız lazım. Bu büyümeyi devletimizi borç batağına sürüklemeden özel sektörümüzle gerçekleştirdik.”

Erdoğan konuşmasında şu noktalara da değindi:

Geçen 15 yılda milli geliri 236 milyar dolardan 860 milyar dolara çıkartarak Türkiye’yi 3,5 kattan fazla büyütmeyi başardık.

S-400 diyoruz birileri rahatsız oluyor. Türkiye kendi kaderini kendisi belirleyecek. Ortak paydalar bulabiliyorsa kimse bundan rahatsız olmasın.

Yerli ve yenilebilir enerji kaynakları ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradaki hesapta hemen kredi gayet uygun faiz oranı ile bize veriliyor, bununla birlikte bu adımı atıyoruz.

Daha önce hiç uygulanmamış teşviklere ihtiyaç var.

Yüksek faizden yatırımcıyı kurtaracaksın ki yatırım yapılsın. İstihdam gelecek, istihdam olunca üretim sonra da ihracat olacak. Bu sistem de bu ihtiyacın neticesi olarak ortaya çıkmıştır.

HİSSELER BELGELERE RAĞMEN DÜŞÜŞ KAYDETTİ

Yatırım teşvikinin açıklanmasından sonra gözler borsada işlem gören şirketlere çevrildi. Tüm şirketler arasında 3 tanesi borsada işlem görüyor. Bunlar; Sasa, Vestel ve Aksa... Günün ilk yarısında Borsa İstanbul işlem hacmi sıralamasında Sasa, açık ara birinci oldu. Vestel 4. sırada yer aldı. İlk yarıda Sasa yüzde 3.72 değer kaybederek 15.26, Vestel yüzde 1.22 kayıpla 11.52 ve Aksa yüzde 2.71 değer kaybıyla 15.82 seviyesinde yer aldı. Günün ikinci yarısında Sasa’daki kayıp yüzde 5’i buldu. Sasa günü yüzde 13.56, Aksa yüzde 2.95 Vestel Elektronik ise yüzde 9.44 kayıpla kapattı.

TÜRKİYE ÖZEL SEKTÖRLE BÜYÜYOR

Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni’nde  değerlendirmelerde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Bu paket, 135 milyar yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan, 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak” dedi. AK Parti olarak Türkiye’yi yatırım yapılan, yatırım üssü bir ülke haline getirmek için gece gündüz gayret ettiklerinin altını çizen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de bir yılda yapılan yatırımın bir birimi devlet tarafından yapılıyorsa 8 katını da özel sektör yapıyor. Özel sektör 800 milyar üzerinde Türkiye’de yatırım yapıyor. Devlet ise 125 milyar yatırım yapıyor. Artık Türkiye özel sektör eliyle kalkınmasını sürdürüyor. Bu da bizim için gurur vericidir. İlk hükümet programında, 2003’te ifade ettiğimiz bir hedef vardı. Serbest piyasa şartlarında siyasi irade olarak bütün gücümüzle özel sektörün gelişmesinden yana olacağız. Az önce ifade ettiğim rakamlar bu sözümüzü yerine getirdiğimizi gösteriyor. O gün bugün bu kararlılıkla çalışıyoruz.”

18-04/10/ekran-resmi-2018-04-10-010829.png

FİRMALARI BEKLEYEN DESTEKLER

VERGİSEL

Gümrük Vergisi muafiyeti

KDV İSTİSNASI

Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi

Yatırım tutarının 2 katına kadar
Kurumlar Vergisi indirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası

İSTİHDAM

10 yıla kadar Sigorta Primi
İşveren Hissesi Desteği

5 yılı geçmemek üzere aylık
brüt asgari ücretin 20 katına kadar
Nitelikli Personel Desteği

10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı Desteği

FİNANSMAN

Enerji faturasının %50’sine 10 yıl destek.

Yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya
Kâr Payı Desteği ya da Hibe Desteği

Yatırımın %49’unu geçmeden, edinilen payların 10 yıl içerisinde halka arz veya yatırımcıya satışı şartıyla Sermaye Katkısı

YATIRIM YERİ

49 yıl süreyle bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi ve yatırımın tamamlanmasını müteakip öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla söz konusu taşınmazın bedelsiz yatırımcıya devredilmesi

Projenin gerektirdiği durumlarda Altyapı Desteği

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN