Yüksek kayalıklardan tek tek topluyor, satınca köşeyi dönüyor! Kilosu tam 5 bin lira: Tüm zahmetlere değiyor

Yüksek kayalıklardan tek tek topluyor, satınca köşeyi dönüyor! Kilosu tam 5 bin lira: Tüm zahmetlere değiyor

Batman’ın Sason ilçesinin yüksek dağlık bölgelerinde yetişen bu ot her derde deva olarak biliniyor. Talibi çok olan otun kilosu tam 5 bin lira olurken, toplamak ise epey zahmetli oluyor…

Yemeklere baharat olarak katılan, şifalı bir bitki olduğu bilinen zuzubak otu, Batman’ın Sason ilçesinde bulunan Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Ot, köylünün önemli bir geçim kaynağı olurken, bölgede azalmasından dolayı kilosu bu yıl 5.000 liradan alıcıya ulaşıyor.

zuzubak-otu-3.jpg

Yüksek kayalıklara çıkarak topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içerisinde kaya tuzuyla beraber taşla ezerek hazırladığını söyleyen Muharrem Algan, kilosunu ise 2.500 ila 5.000 lira arasında sattığını ifade etti.

zuzubak-otu-1.jpg

“TOPLAMASI ÇOK ZOR”

Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben İstanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” ifadelerini kullandı.

zuzubak-otu-2.jpg

Zuzubak otunun faydalarına değinen Sait Boğuş ise "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN