Çanakkale Zaferi'in anısına 100 bin kare fotoğraf çekti

Çanakkale Zaferi'in anısına 100 bin kare fotoğraf çekti

16 aylık çalışma sonucunda Gelibolu Yarımadası'ndaki savaş alanları, şehitlik ve tarihi mekanlar ile burada gerçekleşen törenlerde çektiği 100 binden fazla fotoğraf karesinden iki kısa film oluşturdu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) uzun yıllar görev yapan, ÇOMÜ TV'nin Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, Çanakkale Zaferi'nin 100'ncü yıldönümü anısına 'Time Lapse' yöntemiyle çektiği 100 bin fotoğrafın birleşimiyle oluşturduğu iki kısa filmi, sosyal medya aracılığıyla izleyicilerle buluşturdu.

İstanbul'daki Türk Alman Üniversitesi'nin Kültür İletişim Birimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yılında farklı bir çalışmaya imza attı.

15-04/23/canakkale-zaferiin-anisina-100-bin-kare-fotograf-cekti_4920_dhaphoto1.jpgTürk Alman Üniversitesi'nin Kültür İletişim Birimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir (FOTOĞRAF:DHA)

Zaferin anısına

Daha önce ÇOMÜ'de görev yapan Yrd. Doç. Dr. Bilir, zaferin anısına, 16 aylık çalışma sonucunda Gelibolu Yarımadası'ndaki savaş alanları, şehitlik ve tarihi mekanlar ile burada gerçekleşen törenlerde çektiği 100 binden fazla fotoğraf karesinden iki kısa film oluşturdu. Filmleri, sosyal medyada, video paylaşım sitesi Youtube'da beğeniye sundu.

Serinin ilk filmi 'Yüzyıl Sonra Çanakkale: Kahramanlar Yurdunda Bir Gün' kanlı çatışmaların yaşandığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan 24 saatlik bir zaman dilimini anlatırken, 'A Victory Day in Gallipoli: A Homage to Heroes of 1915' adını taşıyan ikinci film ise bir zamanlar kanlı savaşın tarafı olan ancak günümüzde barış içinde anma törenlerinde bir araya gelen insanların dostluk hikayesini ele alıyor.

15-04/23/canakkale-zaferiin-anisina-100-bin-kare-fotograf-cekti_4920_dhaphoto4.jpg

Ünal Bilir, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yılında 100 binden fazla fotoğraf karelerinden (FOTOĞRAF:DHA)

16 ay boyunca görüntüledi

100 yıl önce kanlı çatışmaların yaşandığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği mekanların bugünkü halini 18 Şubat 2013 - 27 Haziran 2014 tarihleri arasında 16 ay boyunca görüntüleyen Ünal Bilir, filmin yapımı için yüz bin kare fotoğraf çekti.

Çekilen fotoğrafları 'Time Lapse' tekniği ve 4K görüntü kalitesi ile iki serilik kısa film haline getiren Bilir, "Amacımız hem 1915 yılında hayatının baharında burada şehit düşen gencecik insanların, destansı bir zafere imza atan kahramanların bizlere bıraktığı eşsiz güzellikteki bu mirasa dikkatleri çekmek.

Hem de bir zamanlar kan, irin deryasına dönen bir coğrafyanın savaş olmadan nasıl bir cennete dönüşebileceğini gözler önüne sermekti" dedi.

15-04/23/canakkale-zaferiin-anisina-100-bin-kare-fotograf-cekti_2889_dhaphoto5.jpg

Ünal Bilir, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yılında 100 binden fazla fotoğraf karelerinden (FOTOĞRAF:DHA)

 'Özellikle internet ortamında izleyici ile buluşturduk'

Bilir, serinin ikinci filminde ise bir zamanlar savaşın tarafı olan toplumların günümüzde beraberce gerçekleştirdikleri anma törenlerindeki barış ortamını izleyiciye aktarmayı anlattığını kaydederek, "Aile yakınlarından birini Çanakkale'de şehit vermiş birçok kişinin günümüzde hala Çanakkale'yi görme fırsatı bulamıyor.

Herkesin atalarının yüz yıl önce hayatını feda ettiği, gazi olduğu bu toprakları daha yakından tanıyabilmesi için filmleri özellikle internet ortamında izleyici ile buluşturduk" diye konuştu.

ÇANAKKALE/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN