Çavuşoğlu: Rejim, PYD'yi temizlemek için Afrin'e girerse sorun yok

Çavuşoğlu: Rejim, PYD'yi temizlemek için Afrin'e girerse sorun yok

Şam yönetimine bağlı rejim güçlerinin Afrin'e gireceği iddiasına Ankara'dan sert cevap geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Rejim buraya PKK'yı, YPG'yi temizlemek için girerse problem yok. YPG'yi korumak için giriyorsa bizi, Türk askerini kimse durduramaz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ürdün'de Şam yönetimine bağlı rejim güçlerinin Afrin'e gireceği yönündeki iddialara cevap verdi. Çavuşoğlu şöyle konuştu. 

"Tehdit oluşturan YPG/ PKK örgütünü temizlemek için bu operasyonu başlattık. Dolayısıyla her zaman Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü konusunda vurgumuzu yapıyoruz. Ve bu konuda da yine Ürdün ile aynı çizgideyiz. Ve en güçlü destekleyen ülkelerden bir tanesi biziz. Şimdi rejim buraya girer mi girmez mi? Girerse ne için girer? Bu önemli. Eğer rejim buraya PKK’yı YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. Eğer rejim burada YPG’yi korumak için, koruma sağlamak için giriyorsa; bizi, Türkiye’yi ve Türk askerini hiç kimse durduramaz."

AFRİN İÇİN DE MENBİÇ İÇİN DE GEÇERLİ

"Bu Afrin için de geçerlidir, Münbiç için de geçerlidir, Fırat’ın doğusu için de geçerlidir. Bu nokta önemlidir. Tehdit oluşturan YPG/PKK örgütünü temizlemek için bu operasyonu başlattık. Dolayısıyla her zaman Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü konusunda vurgumuzu yapıyoruz. Ve bu konuda da yine Ürdün ile aynı çizgideyiz. Ve en güçlü destekleyen ülkelerden bir tanesi biziz."

AFRİN'E TEHLİKELİ HAMLE

Suriye devlet televizyonu, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'yle Şam yönetiminin yaptığı pazarlıklara ilişkin bir son dakika gelişmesini duyurdu. Rejimin resmi haber ajansı SANA da gelişmeyi son dakika olarak geçmişti. 

Dün Reuters'a konuşan terör örgütü YPG/PKK'ya yakın kaynaklar, PKK'nın uzantısı SDG'nin Esad rejim güçleri ile anlaştığını, Esad güçlerinin Afrin'e gireceğini iddia etmişti. 

İddiaya göre; Esad güçleri, Türkiye'nin Zeytin Dalı harekâtının hedefindeki Afrin'e girecek. Terör örgütü PKK/YPG kaynakları, Şam rejiminin sınır hattı boyunca konuşlanacağını ve iki gün içinde Afrin'e girebileceğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Al Masdar News sitesi ise PYD yetkilisi Şeyko Bilo'ya dayandırdığı haberinde, hükümet güçlerinin yarın Afrin'e gireceği iddiasına yer verdi.

5 MADDELİK ANLAŞMA İDDİASI

Terör örgütü YPG ile Suriye rejimi arasında yapıldığı iddia edilen anlaşmaya henüz son şeklinin verilmediği ancak 5 maddenin netleştiği ileri sürüldü. Sızan maddeler şöyle: 

1-Afrin'in merkezinde hastane ve okullar dahil tüm devlet binaları Suriye devlet rejiminin kontrolüne geçecek.

2- 52'nin üzerinde askeri nokta Suriye devlet rejiminin kontrolüne geçecek.

3- Orta ve ağır tüm mühimmatlar, cephanelikleri de dahil Suriye devlet rejiminin kontrolüne geçecek.

4- Sivillerin ve YPG'lilerin hafif silah taşıması da yasaklanacak.

5- Yaş itibariyle Suriye rejimi için zorunlu askerlik uygulanacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN