CHP’de hesaplaşma masası kuruluyor

CHP’de hesaplaşma masası kuruluyor

CHP Parti Meclisi, medyada Kılıçdaroğlu’na sert eleştirilen yönelten Fikri Sağlar’ın disiplin sürecini görüşmek üzere bugün toplanıyor. Olağanüstü kurultay tartışmalarının da taşınması beklenen PM’nin büyük çoğunluğunun mevcut yönetimden yana olması Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatıyor.

ÖZEL HABER / EROL METİN

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sert eleştiriler yönelten Mersin Milletvekili Fikri Sağlar hakkında disiplin işlemi başlatılması talebini görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanıyor. PM üyeleri arasında Sağlar’ın açıklamalarının ihraç gerekçesi olmayacağı görüşü hakim. Bu yüzden toplantıdaki oylamadan Sağlar hakkında  ihraç kararı çıkmasına ihtimal verilmiyor. PM’de Sağlar’a uyarı ya da kınama cezası verilmesi yönünde bir karar alınabileceğine dikkat çekiliyor.

CHP PM toplantısına olağanüstü kurultay ve 2019’daki seçimlerde cumhurbaşkanı adayının kim olacağı tartışmalarının taşınmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Parti kulislerinde, 15’e yakın milletvekilinin desteğini arkasına alan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile eski genel başkan Deniz Baykal’ın Kılıçdaroğlu yönetimine karşı birlikte hareket edebileceği belirtiliyor. Milletvekilleri ve il başkanlarının ekseriyetinin ise partinin zarar görmemesi için olağan kongreden yana olduğu, bu durumun Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirdiği vurgulanıyor. Son CHP il başkanları toplantısında sadece 3 il başkanının olağanüstü kurultay talep ettiği öğrenilirken, muhalif cephenin olağanüstü kurultay konusunda başarıya ulaşması ve yeterli imzayı toplamasına ihtimal verilmiyor. Diğer yandan olağanüstü kurultaya sıcak bakmayan Gürsel Tekin ile ona yakın vekillerin Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır aldığı kaydediliyor.

Bugünkü PM toplantısında partinin birlik ve beraberliği, 2019’un önemi bağlamında mesajlar vereceğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, şu anki tartışmaların tamamını gereksiz bulduğunu söyledi. Genel Merkez’in olağan kongre takvimini ilan ettiğini hatırlatan Erdem, “Niye başlamış bir sürece güvenmiyoruz da olağanüstü kurultay talep ediyoruz? Olağanüstü kurultay, ‘CHP kendi iç tartışmalarına geri döndü, bu bataklığın içine girdi’ algısı üretebilecek bir risk taşımaktadır. Yüzde 49’a umutsuzluk aşılamamalıyız. Enerjimizi iç meselelere harcamadan 2019’un yol haritasını hazırlamalıyız” dedi.

FİTİLİ BAYKAL ATEŞLEDİ

CHP’deki tartışma, Antalya milletvekili Deniz Baykal’ın çıkışıyla başladı. Bir televizyon kanalında konuşan Baykal, yüzde 49’u tutmak için cumhurbaşkanı adayının şimdiden belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Eğer Kılıçdaroğlu, ‘aday değilim’ derse kurultayı toplamalı ve aday olacak kişi genel başkan olmalı” ifadelerini kullandı. Baykal ayrıca 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘hayır’ cephesinin adayı olarak düşünülebileceğini dile getirdi. Baykal’ın sözlerinin yankıları sürerken, bir gazeteye röportaj veren Fikri Sağlar da olağanüstü kurultayın toplanmasını isteyerek, “Gemileri yaktık. Kadrolar değişsin. Kılıçdaroğlu tek adam oldu. PM’de herhangi bir karar alınmasına izin vermiyor. 6-7 saat tartışıyoruz ancak o, kulağına kim ne fısıldıyorsa kararını ona göre veriyor” diye konuştu. Partisinin grup toplantısında kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu ise başta Sağlar olmak üzere muhaliflere sert çıkarak, “Parti içi kavgaya asla izin vermeyeceğim. Kavga edenleri gerekirse kapının önüne koyacağım” dedi. MYK’da alınan kararla Sağlar için disiplin süreci başlatıldı. Baykal, “CHP sopayla yönetilmez” diyerek Sağlar’a sahip çıktı. 13 milletvekiliyle birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Muharrem İnce de “CHP’nin yeni kadro, söylem, iddialara ihtiyacı vardır. Toplayın olağanüstü kurultayı bu işi bitirelim” çağrısı yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN