Çiçek yetiştir çiçek gibi ol

Çiçek yetiştir çiçek gibi ol

Evinizdeki ya da işyerinizdeki çiçekleri sadece süs olarak görmeyin. Zira yapılan araştırmalar, ev bitkilerinin stresi azaltmaktan hafızayı güçlendirmeye birçok faydası olduğunu ortaya koydu.

İster zevksiz döşenmiş bir oturma odası olsun, ister sıkıcı bir iş yeri, saksı bitkileri bir mekanı canlandırmak adına eşsiz birer nimet. Ayrıca bitkilere ayrılacak az bir miktar parayla sağlığımız açısından olumlu sonuçlar elde etmek mümkün. Yeşil alanların civarında bulunmanın stresi uzaklaştırdığı, kişinin modunu yükselttiği ve bilişsel işlevini artırdığını gösteren birçok önemli kanıt var. Forbes dergisi, çiçeklerin faydalarını derledi. İşte evinizde bitki bulundurmak için beş sebep;

Stresi azaltıyor: Journal of Physiological Anthropology dergisinde yayımlanan bir çalışma, kapalı yer bitkileriyle etkileşime geçmenin (dokunmak ya da koklamak gibi) fizyolojik ve psikolojik stresi azaltabildiğini gösterdi. Hatta saksı toprağı bile günlük stres ve endişelerinizi azaltmanıza yardımcı olabiliyor.

Kaliteli hava: Amerikan Akciğer Birliği‘ne göre iç mekânın havası kimi zaman dışarıdaki havadan daha kirli olabiliyor. Havayı en çok kirleten maddeler arasında asbestos, radon, formaldehit, benzen ve karbonmonoksit var. Bu ince parçacıklara maruz kalmak gözlerde kurumaya, baş ağrısına ya da astım gibi daha ciddi hastalıklara sebebiyet verebiliyor. NASA‘ya göre yelken çiçeği ve duvar sarmaşığı gibi bitkiler bu zehirli dumanların çoğunu süzebiliyor.

Doğal nemlendirici: Bitkiler transpirasyon (terleme) adı verilen bir süreçle yapraklarından nem salabiliyor. Kış aylarında evinizin bir köşesine bir aşk merdiveni (Boston Fern) yerleştirerek kuru havayı kontrol altına alabilirsiniz. Ancak evde çocuk ya da evcil hayvan varsa eve bitki almadan önce araştırma yapmanızda fayda var.

Yaratıcılık katıyor, hafızayı güçlendiriyor:Teksas A&M Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, çalışma alanınızda saklı bitkileri ve çiçekleri bulundurmak yaratıcı performansınızı ve problem çözme becerilerinizi önemli ölçüde artırabiliyor.

Doğal şifa: Bitkilerin yakınında olmak daha sakin hissetmenizi ve yaralarınızın daha kolay iyileşmesini sağlayabilir. Kansas Devlet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, saksı bitkilerini ve çiçekleri “cerrahi hastalar için müdahalesiz, ucuz ve etkili bir tamamlayıcı tedavi” olarak tanımlıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN