Çocuk oyuncular için Hollywood Yasası yolda

Çocuk oyuncular için Hollywood Yasası yolda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocukların çalışma koşullarını düzenleyen bir yönetmelik taslağı hazırladı. Buna göre çocuklar resmi tatillerde sette çalışmayacak, asgari ücretten düşük maaş almayacak, saatte bir 15 dakika dinlendirilecekler.

Bazen rol gereği ağlayan veya tokat yiyen, önünde kavga edilen, fakir bir hayat süren, ailesini kaybeden veya yaşından büyük dramlar yaşayan çocuklar, dizi ve filmlerin vazgeçilmez karakterleri. Ama onlarla ilgili bazen kantarın topuzu kaçırılıyor. En son bir dizide kadın ve erkeğin birbirine bağırmasına sürekli tanıklık eden çocuk oyuncunun durumu gündeme geldi. Bir başka yapımda ise ağlayamadığı için babasından tokat yiyen çocuğun yaşadıkları...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kültür, sanat ve reklam faaliyetlerinde çalıştırılan tüm çocukların çalışma koşullarının yasal olarak yeniden düzenlemesi için harekete geçti. İlgili meslek örgütleriyle bir çalışma grubu oluşturuldu; Hollywood’da geçerli olan koşullar başta olmak üzere Avrupa’daki uygulamaları incelendi. Sonrasında ‘Sanat, Kültür ve Reklam Faaliyetlerinde Çocukların Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik’ taslağını hazırlandı. Taslakta öne çıkan maddeler...

Çalışma süresi çocuğun iş yerine vardığı anda başlayacak. Çocuğa her 1 saatlik çalışmanın ardından 15 dakikalık mola verilmesi zorunlu.      

Çalışma süresinin ardından bir günlük zaman diliminde kesintisiz 14 saat dinlenmesi esas alınacak.       

Canlı performanslar hariç, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamayacak olan çocuk, iş ilişkisinin bir yıl veya daha uzun sürmesi halinde her hizmet yılı 30 günden az olmamak üzere yıllık ücretli izne hak kazanacak.       

Çocuklara, yaşına ve gelişimine uygun dinlenme, giyinme ve oyun amacıyla kullanılmak üzere kapalı mekanlarda ayrı bir oda, açık mekanlarda ise bir kabin ya da karavan tahsis edilecek.      

Çocuk, çalışma saatinin bitmesine müteakip tekrar evine bırakılacak. Şehirlerarası yolculuk hariç toplu taşıma araçlarıyla ulaşıma zorlanamayacak.      

Çocuğun çalışma ortamında bir psikolog veya bir eğitim bilimci ile bir oyuncu koçu bulundurulacak.      

Çocuğa asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek.      

Çocuk doktoru ve psikiyatristin, çocuk ile birebir görüşme yaparak ‘Uygunluk Raporu’ verilecek.      

Bir yaşından küçük çocukların çalıştırılmaması esas alınacak.     

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN