Çocuklar zehir soluyor

Çocuklar zehir soluyor

Kömür santralleri, egzoz gazları, elektronik atıklar... İnsanlığın üretim ve tüketim faaliyetleri kendi sonunu hazırlıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, her yıl yaklaşık 2 milyon çocuk zehirli hava ve sağlıksız çevre nedeniyle yaşamını yitiriyor.

İnsanlığın çevreye verdiği zarar çocukları öldürüyor. Küçük bedenleri, kirli hava, zehirli atıkların karıştığı gıdalar ve iklim değikliğini kaldıramıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni hazırladığı rapora göre her yıl beş yaşın altında yaklaşık 1.7 milyon çocuk, zehirli hava ve sağlıksız çevre koşullarına bağlı solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ayrıca hava kirliliğine maruz kalan çocukların ömür boyu astım gibi kronik solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinin yüksek olduğu belirtiliyor. Evdeki hava kirliliği de kronik solunum yolu enfeksiyonları, akciğer hastalıkları, kanser ve diğer sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle çocukların sigara içilen ortamda büyümelerinin buna yol açtığı belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Genel Direktörü Dr. Margaret Chan “Kirli bir çevre, özellikle küçük çocuklar için ölümcül. Çünkü gelişmekte olan organları ve bağışıklık sistemleri, daha küçük vücut ve solunum yolları, onları özellikle kirli hava ve suya karşı savunmasız kılıyor” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda kimyasallar, elektronik atıklar ve iklim değişikliğinin de çocukların sağlığını tehdit ettiği belirtildi. Raporda şu uyarılara yer verildi: “Birçok kimyasalın ortak kullanımdaki toksisitesi iyi anlaşılmamıştır.

Zehirli maddeler, plastikler, kimyasallar sonunda gıda zincirine girebiliyor. Ambalajlardan gıdaya sızıntı yapabiliyor. Bu da karaciğer, tiroid ve nörogelişimini olumsuz etkileyebilir. Elektronik atıklar ise sayısız kimyasal madde ve zehirli atık içerdiğinden çocuklarda kansere neden olabilir. Fosil yakıtların kullanılması ve iklim değişikliği çocukların sağlığını tehdit ediyor. Küresel ısınma, çocuklar arasındaki bulaşıcı hastalıkları tedavi etme riskini artıracaktır. Ayrıca dünyadaki tatlı su kaynaklarının bozulması ve gıda ürünlerinin hasat edilmesi kötü beslenmeyi şiddetlendirecektir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN