D vitamini şekerden, yüksek tansiyondan ve kanserden koruyor

D vitamini şekerden, yüksek tansiyondan ve kanserden koruyor

D vitamininin kişiye kendini iyi hissettirdiği, şekerden, yüksek tansiyondan hatta kanserden koruduğu kanıtlandı.

D vitaminine 'sadece bir vitamin, kemik sağlığı için gerekli' diye bakılmasının yanlış olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı  Prof. Dr. Bahçeci, "Ancak güneş zengini bir ülke olmamıza karşın vücutlarımız D vitamini fakiri. Belirli dönemlerde D vitamini ölçtürülmeli ve eksikse tamamlanmalı" dedi.

Vitaminlerin sağlık için önemli olduğunu, ancak son yıllarda yapılan araştırmalarda D vitaminin kemik sağlığını korumanın çok ötesinde yararlarının tespit edildiğini belirten Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, önemli uyarılarda bulundu.

"Özellikle kadınlarda D vitamini düzeyi çok düşük"

D vitamininin normal koşullarda güneşteki ultraviyole ışınları aracılığıyla deride sentezlendiğini hatırlatan, İzmir gibi bol güneşli yerlerde kişilerin vitamin D düzeylerinin normal olmasının beklendiğini kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, şaşırtıcı tespitler yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Maalesef İzmir'de bile, özellikle bayanlarda D vitamini düzeyi çok düşük ve bunu sık da görüyoruz. Nedenlerine gelince; güneşin çok fazla olmadığı kış aylarında eksikliği bekliyoruz, çünkü D vitamini çok uzun süre depolanmıyor. Depo süresi bir hafta. İnsanlar ya yeteri kadar güneşe çıkmıyor ya da güneşe çıkıldığında 30- 50 faktör koruyucu kullanılıyor. D vitamini ne yazık ki zararlı olan ultraviyole ışını aracılığıyla sentezleniyor. Koruyucu faktör kullanıldığında güneşlenildiği halde D vitamini sentezlenmiyor. Bu sözlerden her gün güneşin altında yatmak gerektiği sakın anlaşılmasın. Güneşin dik geldiği saatlerde cilt kanseri riski artıyor. Yazın 09.00- 10.00- 17.00- 18.00 saatlerinde, kışın ise her zaman güneşlenilebilir. Yüz, kol ve bacakların yarım saat güneşe maruz kalması günlük D vitamini ihtiyacını karşılar. Vücudumuzun ne kadar çok yeri güneş görürse o kadar vitamin sentezlenir. Güneşlenme olanağı yoksa D vitaminini dışarıdan almak gerekir."

"Kanserden de koruyor"

D vitamini eksikliğinin çok ağır bir klinik belirti vermediğine de dikkat çeken Prof. Dr. Mitat Bahçeci, şu bilgileri verdi:

"Kısacası sadece kemik sağlığı için değil kendimizi iyi hissetmemiz, şeker hastalığı, yüksek tansiyon yanında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hatta kanserden korunmak için vitamin D düzeylerimizi yeterli seviyede tutmamız gerekiyor. Belli zamanlarda D vitamini düzeyini ölçtürmeyi unutmamak en iyisi. D vitamini gıdalarla alınabilir, balık yağı tüketilebilir ancak hiçbir gıda bu eksiği tamamlamaz.
 
Örneğin günlük ihtiyacı karşılamak için 7 litre süt içmek gerekir ki bu mümkün olmaz. Güneşlenme olanağı yoksa dışarıdan alınabilir, bir ampul D vitamini 3- 4 lira. Ama mutlaka ölçüm yaptırıp doktor önerisiyle kullanılmalı."
 
İZMİR/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN