Dikkat yatağınız hasta edebilir

Dikkat yatağınız hasta edebilir

Uzmanlar, insan ömrünün ortalama 25 yılının uykuda geçtiğini söylüyor. Bu nedenle uyuduğumuz yataklar önemli. Çünkü çok yumuşak yastıklar bel ve boyun ağrısına neden oluyor. Kronik ağrılar ise fıtık habercisi.

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, çok yumuşak yatak ve yastıkların bel-boyun ağrılarını tetiklediğinin altını çiziyor. Şahabettinoğlu, “Bel, sırt ve boyun ağrılarımızı artıran faktörlerin başında yaklaşık 7-8 saatimizi geçirdiğimiz yatağımızın ve yastığımızın doğru seçilmemiş olduğunu söyleyebiliriz. Bel ve boyun ağrıları günümüzde çok sık karşılaşılan sıkıntıların başında geliyor. Müzminleşen bu ağrılar ise omurgada birtakım hasarlara yol açarak zamanla bel ve boyun fıtıklarına zemin hazırlıyor” dedi.

YÜZÜSTÜ YATMAYIN

Vücut şekline uygun olmayan yastık ve yatakların omurgayı zorlayarak bel ve boyun ağrılarına neden olduğunu belirten Şahabettinoğlu “Doğru yatak ve yastık seçimi bel ve boyun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Vücut tipine en uygun, tam ortopedik ya da yarı ortopedik yatakları ve özellikle kafanın yatağa paralel olmasını sağlayan ve yan yatış pozisyonundayken omuz-boyun boşluğunu tam dolduran, orta sertlikte yastıkların kullanılması gerekir. Yatak ve yastık seçiminin yanında yatış şekli eğ önem teşkil ediyor. Daha çok yan yatış pozisyonları sağlıklıdır. Özellikle zayıf kişilerde bel çukurunun aşırı derece artmasına yol açan ve uzun vadede bu çukurluğun bel fıtığına zemin hazırlamasına neden olan yüzüstü yatmak ise kesinlikle sakıncalıdır” diye konuştu.

DOĞRU POZİSYONDA UYUYUN

Dr. Ali Şahabettinoğlu, fiziksel ağrılardan kurtulmak ve beden sağlığı için şu tavsiyelerde bulundu.

* Günlük egzersizleri sakın aksatmayın.

* Doğru yatış pozisyonlarında uyuyun.

* Kilo kontrolüne dikkat edin ve üzerinde kendinizi rahat hissettiğiniz orta sertlikte yarı ya da tam ortopedik bir yatak modeli tercih edin.

* Yastık ve yatak seçimine rağmen ağrı devam ediyorsa bel, sırt ve boyun bölgesinde mekanik bir rahatsızlık olabilir. Problemin erken tespit edilip tedavi edilmesi çok önemlidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN