Dine değil zihniyete güncelleme

Dine değil zihniyete güncelleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘İslam’da güncelleme gerekiyor’ sözlerine açıklık getirdi: “İçtihatların günümüze göre değerlendirilmesi Mecelle kanununudur. Derdimiz dinde reform değil. Asla. Derdimiz İslam’ı karikatürize eden hadsizler. Bunlara karşı muteber din alimlerimiz harekete geçmeli. Ne korkuyorsun kardeşim sesini çıkarsana.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Allah’ın, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bize açıkça ifade ettiği hükümler asla değişmemiştir, değişmeyecek” dedi. AK Parti 18. Dönem Siyaset Akademisi”nin açılışında konuşan Erdoğan’ın gündeminde önceki gün yaptığı “İslam’da güncelleme gerekir” sözleri vardı. Değişim meselesinin asırlara ve her konuya sari bir husus olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti: “Değişimi inkar etmek, kafasını kuma gömen deve kuşu misali kendini kandırmak demektir. Elbette asla değişmeyen ve değişmeyecek olan kurallar da ilkeler de vardır.” Kur’an-ı Kerim’in, her an ve her zaman söyleyecek sözünün bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ama bunlardan hareketle yapılan içtihatlar, geliştirilen kurallar ve bunların uygulamadaki karşılıkları elbette zamana, şartlara, imkanlara göre değişecektir. Mecelle kaidesidir” dedi. “Ezmanın tagayyürü ile ahkamın tagayyürü inkar olunamaz” ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle konuştu: “Yani zamanın değişmesiyle ahkamın da değişeceği inkar edilemez. Eğer biz, içtihatları değiştirmezsek yani uygulamaya ilişkin kuralları, içinde bulunduğumuz şartlara göre sabit olan naslara uygun şekilde yenilemezsek sadece kendimizi kandırmış oluruz. Müçtehitlerimizin de tarihin seyri içinde yaptıkları bu değil midir? İnsanlığın bugün ulaştığı noktayı teknolojiyi, iletişimi, şehirleşmenin getirdiği insan ilişkilerini nasıl yok sayabiliriz. Bu tutum Mecelle kaidesine de aykırıdır.”      

18-03/10/screenshot_1.jpg

Bu tartışmanın en çarpıcı örneklerinin son günlerde kadınlar konusunda yaşandığını dile getiren Erdoğan, ifrat, tefrit ortamında insanların, kime kulak vereceğini, neye itimat edeceğini şaşırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bu konularda konuşma yetkisi benim değil, ben Diyanet İşleri Başkanı değilim. Ama Cumhurbaşkanı ve bir Müslüman olarak dinime getirilen bu zafiyete de bizim tahammülümüz yok. Burada bildiğimizi, inandığımızı da söylemek zorundayız. Bu konuyla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Diyanet İşleri Başkanımız alanı boş bırakmaması lazım. Bu alan boş kalır da bu tür adamlar konuşursa ortaya böyle zaaflar çıkar. Bu konularda asıl tavır alması gereken hocalarımızın, ilahiyatçılarımızın, muteber alimlerimizin ise ya sesleri çıkmıyor ya da sesleri duyulmuyor veya korkuyorlar. Ne korkuyorsun be kardeşim. İslam ilmiyle mücehhez olan bir ilim erbabı korkar mı? Çıkacaksın gerçek neyse bunu söyleyeceksin. Hiç kimsenin dinimizi böylesine karikatürize etmeye hakkı yoktur. Bizim itirazımız hatta isyanımız işte bu hadsizlikleredir. Biz dinde reform, böyle bir şey aramıyoruz. Böyle bir derdimiz de yok. Haddimize mi? Asla.”

Önüne gelenin çıkıp da kadın, genç ve yaşlılarla ilgili ileri geri konuşmasının İslam’a getirdiği lekeyi görmezlikten gelemeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, bu konuların uzmanlarının meydanı FETÖ gibi ‘alçaklara’ bırakmasının doğurduğu sonuçların örnek olması gerektiğini söyledi. Erdoğan “Kaide  DEAŞ, Boko Haram gibi terör örgütleri sahih İslam’ın öğretilmesi konusundaki eksikliği kullanarak ortaya çıkmış ve palazlanmıştır. Şimdi de yaptığım konuşmadan sonra birileri sosyal medyada konuşmaya başladılar. Siz bu fakiri korkutamayacaksınız, hak neyse onu söylemeye devam edeceğim” diye konuştu. Bu konuda ‘muteber ilim adamlarının daha aktif olmasını’ isteyen Erdoğan şöyle devam etti: “Aksi takdirde hep birlikte çok büyük bir vebal altında kalacağımız açıktır. ” 

BUGÜN AFRİN’DE YARIN MENBİÇ’TEYİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin’de sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu: Şu anda hedef Afrin. İyi bir noktaya geldik. Etkisiz hale getirilenlerin sayısı 3 bin 171 oldu. Afrin merkez kuşatılmış vaziyette. Her an Afrin merkeze girmekle karşı karşıyayız. Eğer biz teröristleri Afrin’de imha etmezsek gelip eylem yapacakları yer Türkiye’dir.  Kimse kendini kandırmasın. Bugün Afrin’deyiz, yarın Münbiç’te olacağız. Ertesi gün Fırat’ın doğusunu Irak sınırına kadar teröristlerden temizlenmesini sağlayacağız.

İLK ŞEHRİM 2023 OTOBÜSLERİ BURSA VE VAN’A

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığının her şehrin kendine özgü 2023 hedeflerini ve vizyon planlarını ortaya koymayı amaçlayan ‘Şehrim 2023 projesi kapsamında yola çıkacak Bursa ve Van otobüsleri tanıttı. Proje ile yola çıkacak otobüslerden ilkinin kontağını da Cumhurbaşkanı Erdoğan çevirdi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN