Dolar ve petrol için kritik hafta geldi çattı

Dolar ve petrol için kritik hafta geldi çattı

Piyasalar yeni haftaya endişeli bir bekleyişle başladı. OPEC ülkelerinin toplantı sonucuna göre petrol 40 doları da 60 doları da görebilir. Cuma günü Türkiye’nin notunu açıklayacak olan Moody’s ve ABD başkanlık seçimlerinde oyların tekrar sayılması ise dolar üzerinde etkili olacak.

GÜVEN ADALI

Hem küresel hem de Türkiye piyasaları için kritik hafta başladı. ABD’de başkanlık seçimine dair oyların tekrar sayılmaya başlanması, 2 Aralık Cuma günü Moody’s’in Türkiye’ye dair değerlendirme yapacak olması, petrol arzı konusunda masaya oturan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri ve Fitch’in Türkiye’ye hakkında açıklama yapacağı beklentisi piyasalarda sessiz bir bekleyişe neden oldu. ABD’de Yeşil Parti ve Demokrat Parti adaylarının üç eyalette oy sayımının yinelenmesi talebinin ardından küresel piyasalarda zayıflayan dolar 3.40 lira düzeyine kadar geriledi. Konuya dair Ahlforex Araştırma Departmanının analizinde şu ifadelere yer verildi: “Uluslararası piyasalar ABD’de seçimlerde üç eyalette sayımların yeniden yapılacağı haberi ile volatilitesini artırıyor. Seçim süreci sonrasında değer kazanan dolar da bu haber ile birlikte değer kaybederken gelişen ülkelerde başta TL olmak üzere dolara karşı değer kazançları öne çıkıyor. Piyasa ABD Merkez Bankası (FED) fiyatlamasını ise neredeyse tamamlamış durumda. Aralık tahminleri %100’de seyrederken, son FOMC toplantı tutanakları da üyelerin Aralık isteklerini destekler nitelikte. Bu hafta veri akışı oldukça yoğun olacak. Ana gündem ise ABD’de sayımların yeniden yapılacağı ile ilgili haber akışı ve ABD’de istihdam verileri olacak.”

FITCH TAKVİMİ YOLDA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye dair değerlendirmede bulunacağı söylentileri de heyecan yarattı. Fakat kurumun Türkiye ofisinden yapılan açıklamada ise değerlendirme yapılmayacağı, aralık ayında sadece 2017 takviminin belli olacağı ifade edildi. Petrol arzı konusunda gerçekleştirilen OPEC toplantısını değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, piyasaların gözünün bu hafta Çarşamba günü Viyana’da gerçekleşecek OPEC resmi toplantısında olacağını ifade etti. Toplantı öncesi OPEC dışı ülkelerin dün resmi olmayan bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Çekçen, şu açıklamalarda bulundu: “Irak parlamentosunun Irak’ın petrol arzı kısma anlaşmasına katılmaması gerektiği yönünde çağrısına karşın, İran petrol bakanlığı yetkilisinin günlük 1,1 milyon varillik petrol kısıntısını değerlendirebileceği açıklamaları, petrol fiyatlarında karışık bir seyre sebep oluyor. Ancak yapılacak görüşmeye Suudi Arabistan’ın katılmama kararının etkileri sürerken, petrolün yeni haftaya zayıf başladığını görüyoruz. Kritik görüşme sonrası eğer bir anlaşma çıkmaz ise piyasa bu karara sert tepki verebilir ve petrol tarafında sert düşüşler görebiliriz. Olası bir anlaşmazlık durumda petrolde 7-8 dolarlık bir düşüş gündeme gelebilir. ABD tipi ham petrolde 40 doların da altında bir fiyatlama söz konusu olabilir. Eğer piyasaları tatmin edebilecek bir arz kararı çıkarsa da petrolde yön yukarı dönebilir ve 52-50  dolar bandı ilk etapta hedef haline gelebilir.”

SONUCA GÖRE 60 DOLARI GÖREBİLİR

Uluslararası Denetim ve Danışmanlık şirketi KPMG’nin Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, OPEC ülkelerinin 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantıda alınabilecek orta ölçekli bir üretim kesintisi kararının, petrolün varil fiyatını yeniden 60 dolar seviyelerine çıkarabileceğini belirtti. Okutur, yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya ile Suudi Arabistan arasında imzalanması beklenen anlaşmanın fiyatların artacağını öngörenleri yeniden piyasaya çektiğini kaydetti. Çarşamba günü bir araya gelecek OPEC üyesi ülkelerin, petrol fiyatlarını dengelemek ve piyasadaki arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaya gidip gitmeyeceğinin gündemi meşgul ettiğini belirten Okutur, “İleriye baktığımızda ise 30 Kasım’da Viyana’da düzenlenecek OPEC toplantısında nihai bir anlaşma imzalanma ihtimali yüksek görünüyor. 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantıda alınabilecek orta ölçekli bir üretim kesintisi kararı, petrolün varil fiyatını yeniden 60 dolar seviyelerine çıkarıp üye ülkelerin rahat bir nefes almalarına zemin hazırlayabilir. Ülkeler ayrıca, ABD kaya gazı üreticilerinin fiyatlardaki yükselişe ne kadar hızla tepki vereceklerine odaklanacak” değerlendirmesinde bulundu.

MOOD’S’İN NOTUNDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

2 Aralık Cuma günü Avrupa piyasalarının kapanışının ardından Moody’s’in Türkiye hakkında kredi notu ve görünüm raporunu açıklamasının beklendiğini ifade eden İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal, “Moody’s in Cuma günü yayınlayacağı raporda not veya görünümde bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Raporda dikkat edeceğimiz konu darbe girişimi sonrası hükümetin hız verdiği reformlara yönelik olarak etkileri ve beklentilerini paylaşabilir. Buna ek olarak 8 Kasım ABD seçimleri sonrası çok hızlı yükselen dolar kurunun, Türkiye üzerindeki etkilerini tartışabilir. Özel sektörün 300 milyar dolara yaklaşan kısa ve uzun vadeli toplam borcu son dönemde rekor üzerine rekor kıran kur gelişmelerinden olumsuz etkilenerek içeride döviz ihtiyacının arttığı ve özel sektör yapısının kırılgan hale gelebileceği uyarıları söz konusu olabilir. Moody’s notumuzda değişiklik yapmasının ardından Dolar/TL’nin 2,94’ten 2,96’ya yükseldiğini sonrasında da yükselişini devam ettirerek bir daha 3,00 seviyesinin gerisine gelmediğini görüyoruz. Bunun yanında Moody’s’in değişiklik olmaması nedeni ile Cuma günü açıklama yapmayarak pas geçme ihtimali de var. Öncesinde bu tarz gelişmeleri yaşamıştık” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN