Dolara karşı savaşta Diyanet de yerini aldı

Dolara karşı savaşta Diyanet de yerini aldı

İkinci umreye ek vergi uygulamasının ardından hac ve umre hizmetlerini dolar kuru üzerinden yapılması yeni bir tartışma daha başlattı. Yetkililer ise Suudi Arabistan’ın uyguladığı sistem nedeniyle TL’yle işlem yapılamadığını belirtti.

EROL METİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2016-2017 yılı umre sezonu başlarken, Suudi Arabistan, ek umre vergisi konusunda geri adım attı. Suudi Arabistan yönetimi, umre için yılda ikinci kez kutsal topraklara gelenlerden talep ettiği 540 dolar ek vergi uygulamasını kaldırdı. Suudi arabistan’ın bu kararı almasında umreye gidenlerin sayısında azalma yaşanabileceği kaygısının ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın devreye girmesinin etkili olduğu belirtildi.

Diğer taraftan dolardaki yükseliş Türk ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ederken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hac ve umre hizmetlerini halen dolar kuru üzerinden sunuyor olması tartışılıyor. Konuyla ilgili KARAR’a açıklamalarda bulunan Diyanet yetkilileri, Suudi Arabistan devletinin uyguladığı sistem nedeniyle Türk Lirası’yla tahsilat yapılamadığını belirtti.

Suudi Arabistan’daki bütün ücretlendirme ve kiralamaların dolar kuru üzerinden yapıldığını aktaran Diyanet yetkilileri, Türk hükümetinin Suudi yönetimiyle hac ve umre ziyaretlerinde dolar yerine TL kullanılması yönünde yapacağı bir anlaşmayla sorunun çözüme kavuşturulabileceğine dikkat çekti. Yetkililer ayrıca THY, Atlasjet ve Suudi Arabistan Hava Yolları gibi anlaşmalı hava yolu şirketlerinin de biletlerde dolar olarak işlem yaptıklarını, yine bu durumun da hükümetin devreye girmesiyle halledilebileceğini ifade etti. Hac ve umre organizasyonlarında kar amacı güdülmediğini belirten yetkililer, mümkün olması halinde TL’yle vatandaşa hizmet sunmayı en çok kendilerinin istediğini vurguladı.

Diyanet’in 2016-2017 umre turları dört dönem halinde planlandı. Süre, ücret ve takvim konusunda vatandaşlara farklı seçenekler sunuluyor. Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları ile Ramazan’ı kapsayan umre dönemlerinde fiyatlar değişkenlik gösteriyor. 7 günlük umre programında, birinci dönemde (iki kişilik otel odasında konaklama baz alınarak) kişi başı bin 950 dolar, ikinci dönemde bin 785 dolar, üçüncü dönemde bin 750 dolar talep ediliyor. 2017 yılı Ramazan umre programı ise daha sonra ilan edilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN