Doların geleceğini Merkez belirleyecek

Doların geleceğini Merkez belirleyecek

Piyasalar nefesini tuttu PPK’dan çıkacak kararı bekliyor. Merkez Bankasının faizi agresif bir şekilde artırması durumunda doların 3.45’in altına gerilemesi söz konusu olabilir. Analist Gizmen Nalbantlı, kurumun reel piyasayı düşünerek bu toplantıyı pas geçmesi halinde doların 2016’yı 3,75’ten kapatabileceğini ifade etti.

GÜVEN ADALI

Bugün piyasaların gözü Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak olan Para Politikası Kurulu’nda (PPK) olacak. Toplantıda alınacak faiz kararının doların seyrine doğrudan etki etmesi beklenirken uzmanlar, MB’nin agrasif bir karar almayacağı görüşünde. Yılın son çeyreğinde dolar dünyada ortalama %6 yükselirken Türkiye’de %21 değer kazandığına işaret eden Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Bu nedenle MB önceliği döviz kurlarında kontrolsüz yükselişleri frenlemeye veriyor. Önceki toplantıda gerçekleştirilen faiz artışı ‘Türkiye faizi indirebilir ama asla artıramaz’ ön yargısını kırdı ve TL’yi destekledi.  Geçen hafta Türk Lirası’nın (TL) uzun süre sonra pozitif ayrışma kaydettiğine şahit olduk. Dolar dünyada %1,5 yükselirken ülkemizde %0,5 değer kazandı. AB ile gerilimin vitesi düşürmesi ve dolar boz kampanyası bu performansta etkili. Türk tasarrufçular belki fazla satış yapmıyor ama en azından dolarda alıcı cenahta da saf tutmuyorlar” diye konuştu. MB’nin bugün agresif bir faiz artırımı yapmasını beklemediğini vurgulayan Karayazıcı, şöyle devam etti: “Politika faizinde 25 baz puanlık bir artış yeterli olacak. TL en azından negatif ayrışma göstermeden yaralarını sarma eğilimini sürdürecektir.”

Merkez Bankasının bu haftaki toplantıyı pas geçmesini bekleyen Işıkfx Başanalisti Gizmen Nalbantlı, 25-50 baz puan gibi artışların TL’ye çok fazla destek olmadığını geçtiğimiz ayki toplantıda gördüğümüzü belirtti. Dolar endeksindeki geri çekilmeye rağmen kurun 3.50 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştığını vurgulayan Nalbantlı, “Kur yükseldiği sürece Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanma ihtimali artıyor. Gelişmekte olan ülkelerin reel faizlerine baktığımızda da böyle bir artırım olması gerekiyor. MB faizi sabit bırakırsa doların küresel artışı ile birlikte yükselişin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyorum. Önümüzdeki hafta 3.60’ın üzerinde kapanış yapabilirsek yıl sonunda 3.75 bölgesinde olabilir. MB’nin küçük faiz artışı yapması durumunda ise kurda kısa bir geri çekilme bekleyebiliriz. Seneyi 3.40-3.45 bölgesinde kapatabiliriz” dedi.

PPK toplantısında TCMB’nin birden fazla seçeneği değerlendirebileceği ifade eden Kapitalfx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Piyasa faizlerindeki yükseliş duraksamış görünüyor. Ancak halen çok yüksek; gösterge tahvil faizi %10,89; 10 yıllık tahvil faizi de %11,34 seviyesinde. Bir diğer unsur da; enflasyon beklentileri. Aralık ayında enflasyonda kasıma göre artış beklenmektedir. Nominal faizler artırılmazsa reel faiz 0’a yaklaşacak, belki yıllık enflasyon gerçekleşmesini %8 üzerine taşıyacak bir Aralık artışı görülürse negatif reel faiz görülecek. Bu durum; 20 Ocak’ta Trump’ın başkanlığı devralmasını beklemeden 2 haftalık bir piyasa oynaklığına neden olabilir” diye konuştu. Bu yüzden Merkez Bankası’nın bir teknik ayarlama yaparak piyasaların önünden bir hamle yapması olası bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor diye konuşan Erkan, şöyle devam etti: “Gerçek anlamda bir piyasa sıkılaşması yapmak adına efektif fonlama oranını %8,5 üzerine çıkarabilir. Halen efektif fonlamanın 1 haftalık repo faizi ve gecelik borç verme faizi aralığından yapıldığı düşünülürse; bu durumda da 1 haftalık repo faizinde 25, gecelik borç verme oranında da 25 baz puan artış düşünülebilir. Böylece üst bant %8,75’e, politika faizi de %8,25’e getirilmiş olacak. Bizim beklentimiz de bu yöndedir.”

3.45’İN ALTINA GERİLEYEBİLİR

“Bir önceki toplantıda MB’nin piyasa beklentilerinin önüne geçme ihtiyacı vardı. Bu nedenle beklentilerden daha agresif bir faiz hareketi ile karşılaştık. Bu toplantı öncesinde piyasalarda böyle bir algı yok” değerlendirmesinde bulunan İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Ancak FED faiz artırımını gerçekleştirdi ve gelecek yıl için faiz artışı öngörülerini 2’den 3’e yükseltti. Bu çerçevede MB’nin piyasa beklentilerine cevap vereceğini düşünüyorum. Genel beklenti MB’nin politika faizinde ve üst bantta 25 baz puan faiz artışı yapacağı yönünde. Eğer kurda bu beklenti fiyatlanıyorsa ve MB bu beklentinin gerisinde bir hareket yaparsa kurda yukarı yönlü hareket olabilir. Beklentilere paralel bir hareket kurda 3.45 seviyesine doğru gevşeme sağlayabilir. Beklentilerin üzerinde bir faiz artırımı ise kurun 3.45 seviyesinin altına gerilemesine neden olabilir” ifadelerini kullandı.

İKİ SENARYONUN İHTİMALİ EŞİT

MB’nin iki farklı karar alma ihtimalini de eşit gördüğünü belirten Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy, “Birinci senaryoda, 25-50 baz puanlık ölçülü bir adım daha atarak piyasalara verdiği sinyali biraz daha güçlendirebilir. İkinci senaryoda ise; 2017 Ocak ayından itibaren başlayacak Trump dönemi sonrası FED’in ilerleyişini ve ABD ekonomisinde gelişmelere ve diğer risk başlıklarına bağlı global fiyatlamayı görmek adına bekle-gör yapabilir. Sıkı para politikası ve ‘gerekenler yapılacaktır’ vurgusu ile bu kararı güçlendirmeye çalışabilir” dedi. “Teknik olarak, karar sonrası dolar/TL 3.50 altında kalmaya başlar ve sırası ile 3.47-3.48 ve devamında 3.45’leri aşağı kalıcı geçebilirse 3.40 ve devamında kısa vade adına 3.30-3.40 aralığı bir kez daha hedef haline gelebilir” ifadelerini kullanan Paksoy, “Karar sonrası süreçte 3.55 geçilecek olunursa 3.60 bir kez daha direnç hedefi olarak potansiyel olabilir. 3.60 üzerine taşmalarda 3.65-3.73 aralığı ilk önemli direnç eşiği olacaktır” diye konuştu.

TL’YE SURİYELİ DESTEĞİ

Geçtiğimiz haftalarda başlayan ‘dolarını bozdur’ kampanyasına bir destek de Suriyeli iş adamlarından geldi. Suriyeli İş Adamları Derneği (SİAD) Başkanı Khaled Babli, Türk Lirası’na destek kampanyası kapsamında Suriyeli iş adamlarının bir milyon 400 bin doları Türk lirasına çevirdiğini belirterek, “Amacımız, Türk lirasının yeniden iyileşmesi için ufak bir adımdı. Üyelerimizden yardım bekledik. Kardeşçe hareket ettik” dedi. Suriyeli iş adamlarının zorlu dönemleri atlattıklarını dile getiren Babli, “Bu zorlu sürecin ardından ellerindeki güzel miktarda paralarla Türkiye’ye geldiler. İlk dönemlerde Türkiye’de biraz zorluk çektiler. Bizler, Türk hükümetiyle bağlantılarını sağladık. İşlerine kolaylık sağladık. 1,5 yıldır dernek olarak aktif çalışmalarımız var. Dernek olarak çok güzel işlere imza attık” ifadelerini kullandı.      

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN