Afganistan’da sel Endonezya’da toprak kayması: Durdurulamayan afet zinciri beş ülkeyi yuttu

Afganistan’da sel Endonezya’da toprak kayması: Durdurulamayan afet zinciri beş ülkeyi yuttu

Küresel iklim değişikliğinin etkisi dünyayı kasıp kavuruyor. Afganistan’ın 21 vilayetinde meydana gelen sel faciasında en az 33 kişi yaşamını yitirdi. Yüzlerce ev kullanılmaz hale geldi. Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda yaşanan toprak kaymasında can kaybı 18’e yükseldi. İki kişiden haber alınamadığı duyuruldu. Afrika ülkeleri Kongo ve Tanzanya’daki heyelan ve sellerde ise 73 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan’da son 3 günde meydana gelen seller nedeniyle 33 kişi hayatını kaybetti. Afganistan geçici hükümetinin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Molla Canan Saik, basına yaptığı açıklamada, can kayıplarının en çok Farah, Herat, Zabul ve Kandahar vilayetlerinde yaşandığını aktardı.

Son 3 günde ülke genelindeki 21 vilayette sellerin yaşandığını kaydeden Saik, 33 kişinin yaşamını yitirdiğini, 27 kişinin yaralandığını söyledi. Saik, 200 hayvanın telef olduğunu, 600’den fazla evin kısmen hasar aldığını ya da tamamen yıkıldığını ve 2 bin dönüm tarım arazisinin de kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.

Olası seller nedeniyle can ve mal kayıplarında artış ihtimalinin bulunduğunu belirten Saik, yardım ekiplerinin seferber edildiğini bildirdi. Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda önceki gün meydana gelen toprak kaymasında yaşamını yitirenlerin sayısı 18’e çıktı, 2 kişiden haber alınamıyor. Makassar kenti arama kurtarma şefi Mexianus Bekabel, Makale kasabasında 18 kişinin cansız bedenine ulaştıklarını açıkladı.

Yetkililer, kaybolan 2 kişiden haber alınamadığını ve bölgede etkili olan sis ve yağmur nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının sekteye uğradığını belirtti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde de şiddetli yağışların ardından yaşanan toprak kayması nedeniyle 15 kişi öldü.

Yetkililer, ülkenin güneybatısındaki Idiofa şehri yakınlarındaki bir limanda meydana gelen heyelanda 15 kişinin öldüğünü, 60’a yakın kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Limanın yakınlarındaki bir tepede şiddetli yağışın toprağın kaymasına neden olduğunu belirten yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Tanzanya’da ise şiddetli yağışların neden olduğu sellerde 58 kişi hayatını kaybetti.

Hükümet sözcüsü Mobhare Matinyi, 2 haftadır şiddetli yağışlar nedeniyle yaşanan sellerin 58 kişinin ölümüne neden olduğunu ve 126 bin 831 kişiyi etkilediğini aktardı. Sellerden en çok kıyı bölgesinin etkilendiğini belirten Matinyi, gelecekte sel baskınlarını önlemek için 14 baraj inşa etmeyi planladıklarını söyledi.

KAZAKİSTAN’DA EVLER SULAR ALTINDA

Kazakistan’da da karların erimesi sonucu meydana gelen taşkınlar nedeniyle 10 bölgede 3 binden fazla ev su altında kalırken kara yolları ve köprüler başta olmak üzere bölgede birçok yapı hasar gördü. Afetin ardından 100 binden fazla insan tahliye edildi. Kazakistan’ın Kızılyar kentinde bazı bölgeler sular altında kalırken bazı bölgeler için tedbirler alındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN