Alman ordusunda suikast skandalı

Alman ordusunda suikast skandalı

Almanya’da aşırı sağcı üsteğmen Franco A. soruşturmasını derinleştiren Federal Kriminal Dairesi, ordu içinde bir grup askerin solcu siyasetçilere suikast planladığını ortaya çıkardı. Bunun için bir liste bile oluşturan askerlerle ilgili soruşturmayı durdurmaya çalışan Askeri Karşı İstihbarat Servisi’nde (MAD) görevli bir albay da suç üstü yakalandı.

Almanya, ordu içindeki suikast hücreleri ile sarsıldı. Federal polisin son anda çökerttiği ve tamamı askerlerden oluşan grubun siyasi suikastler ve terör saldırıları planladığı ortaya çıktı. Paralel örgüt üyelerinin provokasyonlarını Suriyeliler adına çıkarttıkları sahte kimliklerle yapmayı hedefledikleri belirlendi.

Avrupa’da yükselişe geçen aşırı sağ siyasilere suikast planlamaya başladı. Almanya’da ortaya çıkartılan suikast iddiası gündeme bomba gibi düştü. Almanya orudusunda 2017 yılında patlayan Üsteğmen Franco A. skandalını araştıran Alman Federal Kriminal Dairesi ordudaki bazı askerlerin, siyasetçilere suikast düzenlemek için hazırlık yaptığı açığa çıkarıldı. Skandalı duyuran Alman Focus dergisi askerlerin Suriyeli sığınmacı kılığına giren ve terör saldırıları planladığı iddia edilen ordu mensubu Franco A. hakkında yürütülen soruşturma kapsamında açığa çıkarıldığını duyurdu. Focus’un yayınladığı soruşturma belgelerine göre Federal Kriminal Dairesi görevlileri, Alman ordusuna bağlı Özel Kuvvetler komandolarının ve özel birlik askerlerinin siyasetçilere suikast düzenlemeye hazırlandığını gösteren bulgulara ulaştı. Soruşturma kapsamında suikast listesindeki isimlerin tamamı henüz açığa çıkarılmasa da, Die Linke’nin (Sol Parti) Federal Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch ilk sırada yer alıyor. Söz konusu grubun hoşnut olmadıkları tüm siyasetçileri aynı gün aynı yerde toplayarak infaz etmeyi planladığı kaydedildi. Komplo hazırlığındaki grubun silah, cephanelik ve yakıt depoladığı belirtilirken grupta yer alan Askeri Karşı İstihbarat Servisi’nde (MAD) görevli bir albayın soruşturmayı durdurmak üzereyken fark edilerek tutuklandığı da vurgulandı.

MERKEZ ÜSSÜ ÖZEL KUVVETLER

Almanya’da ordu içinde örgütlenmiş Türkiye’deki FETÖ ihanet çetesine benzer bir oluşum provokatif eylemler için harekete geçmeden önce son anda çökertildi. Federal Kriminal Dairesi’nin uzun süredir takip ettiği ve Franco A. isimli askerin soruşturmasında ordu içindeki büyük bir grubun varlığına ulaşıldı. Özellikle Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda örgütlenen aşırı sağcı grubun siyasetçilere suikast düzenlemeye hazırlandığı tespit edildi. 

SİLAH VE CEPHANE DEPOLANMIŞ

Askeri İshibarat Servisi’ndeki bir subayın soruşturma dosyalarını yok etme girişiminin tespit edilmesiyle düğmesine basılan operasyonda ele geçirilen suikast listesindeki isimlerin tamamı henüz açığa çıkarılamadı. Ancak ilk sırada Die Linke’nin (Sol Parti) Federal Meclis Grup Başkanı yer alıyor. Listedeki isimleri aynı gün, aynı yerde toplayarak infaz etmeyi planlayan örgütün Almanya genelinde terör eylemleri planladığı ve bu amaçla da silah, cephane ve yakıt depoladığı tespit edildi. 

İLK OLAYDAN AŞIRI SAĞ ÇIKMIŞTI

Almanya’da bomba etkisi yaratan suikast listesinin açığa çıkması Mayıs 2017’de aşırı sağcı üsteğmen Franco A.’nın deşifresiyle oldu. Kendisine Suriyeli sığınmacı süsü vererek terör saldırısı planlarken yakalanan üsteğmen Franco A.’nın Illkirch’teki kışlasında Nasyonal Sosyalizm dönemi silahlı kuvvetlerine ait eşyalar bulunmuştu. Soruşturmayı derinleştiren Alman Federal Kriminal Dairesi ardından Baden-Württemberg Eyaleti’nde başka bir kışlada da benzer eşyaları bulmuştu. Aşırı sağ skandalı sonrası Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, federal ordu içinde aşırı sağcı grupların bulunup bulunmadığının araştırılması talimatı vermişti.

MACRON DA AŞIRI SAĞIN HEDEFİNDE

Avrupa’da şoke etkisi yaratan Almanya’daki aşırı sağ eğilimli askerlerin siyasilere suikast planladığı haberinden bir hafta önce de Fransa’da yine aşırı sağcı 6 kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a suikast planlarken bir hücre evinde yakalanmıştı. Fransa polisi suikastçıların Cumhurbaşkanı Macron’u Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıl dönümü etkinliklerinde bıçakla saldırmak istediklerini ortaya çıkarmıştı. Bu bilgiyi ayrıca suikastçılar da sorgularında itiraf etmişti. Sorgulama sırasında zanlılar, suikast girişiminin 62 yaşındaki iş insanı Jean-Pierre B. tarafından planlandığını anlattı. Polis, Jean-Pierre B’nin aracında yaptığı aramada, zanlıların suikastte kullanacaklarını itiraf ettikleri seramik bir bıçak buldu. Benzer bir olay da İspanya’da bir süre önce ortaya çıktı. Diktatör Francisco Franco’nun kemiklerinin anıt mezardan çıkarılması kararı nedeniyle Başbakan Pedro Sanchez’i ölümle tehdit eden bir kişi tutuklandı- 63 yaşındaki şüphelinin evinde yapılan aramada hafif makineli ve keskin nişancı tüfekleri bulundu.

18-11/12/erin.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN