Haitili çete liderinden Cumhurbaşkanıyla 'savaşma' sözü

Haitili çete liderinden Cumhurbaşkanıyla 'savaşma' sözü

Haiti'de şiddet giderek artıyor. Barbecue olarak da bilinen Haitili çete lideri Jimmy Cherizier ülkenin Cumhurbaşkanı Ariel Henry'yi devirmeye çalışmaya devam edeceği konusunda uyarıda bulundu. Çete lideri "Savaş ihtiyaç duyulduğu sürece devam edecek. Ariel Henry ile savaşmayı sürdüreceğiz. İkincil hasarı önlemek için çocukları evde tutun" dedi.

Barbecue olarak da bilinen Haitili çete lideri Jimmy Cherizier, Cumhurbaşkanı Ariel Henry'yi devirmeye çalışmaya devam edeceği konusunda uyardı ve ailelerden çocuklarını okula gitmekten uzak tutmalarını istedi. Başkentin bazı kısımlarında şiddet artıyor.

Reuters’ta yer alan habere göre Haiti'nin başkentinin bazı bölgelerinde ağır silah sesleri ve trafik kesintileri görüldü; burada yanan otobüsler sokaklarda dururken ve yanan barikatlar havayı kalın, gri dumanla doldururken daha fazla insan çatışmanın yakınındaki evlerden kaçtı.

Çete lideri bir basın toplantısında, "Savaş ihtiyaç duyulduğu sürece devam edecek. Ariel Henry ile savaşmayı sürdüreceğiz. İkincil hasarı önlemek için çocukları evde tutun" dedi.

ÇETE LİDERİ ESKİ POLİS MEMURU

Cherizier, bir çete ittifakına başkanlık eden ve 2022'de ülkenin en büyük petrol terminalini bloke ederek ülkeyi karıştıran eski bir polis memuru. Hem Birleşmiş Milletler hem de ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı.
Dün geç saatlerde, silahlı adamların başkentin ana konteyner limanının kontrolünü ele geçirmeye çalıştığına dair raporlar geldi ve çeteler şehirdeki polis karakoluna saldırmakla tehdit etti.

Başka bir polis sendikası olan SPNH'nin üyeleri günün erken saatlerinde kuvvet karargahının önünde toplanarak cesetlerin kurtarılması çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Henry'nin ofisi yaptığı açıklamada, "silahlı haydutların düzenlediği şiddet ve terör eylemlerinden öfke duyduğunu" belirtti ve hükümetin çatışmayı çözmek için çalışmaya devam edeceğini söyleyerek kurbanların ailelerine başsağlığı diledi.

Henry'nin bu hafta Kenya'ya yaptığı ziyaret sırasında şiddet arttı. İki ülke Nairobi'nin, Haiti'deki çete şiddetiyle mücadele amaçlı BM onaylı bir misyona liderlik etmek üzere bin polis memuru gönderme planıyla ilgili bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Henry daha önce bölgesel bir Karayip zirvesi için Guyana'daydı ve liderlere, güvensizlik nedeniyle daha önceki bir vaadi erteledikten sonra seçimleri Ağustos 2025'e kadar yapacağını söylemişti. Henry, ülkenin son cumhurbaşkanının 2021'de öldürülmesinin ardından iktidara geldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN