Kanada’da meclisten Devrim Muhafızları için ‘terör örgütü’ tavsiyesi

Kanada’da meclisten Devrim Muhafızları için ‘terör örgütü’ tavsiyesi

Kanada’da meclis, İran Devrim Muhafızları’nın terör örgütü listesine eklenmesi yönündeki önergeye destek vererek tavsiye kararı aldı.

Kanada Avam Kamarası’nda yapılan oylamada, Adalet Komisyonunca hazırlanan İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun "terör örgütleri listesine" eklenmesi yönündeki önerge oybirliğiyle kabul edildi.

Devrim Muhafızları’nın "terör örgütleri listesine" eklenmesi yönünde tavsiye kararı almış olduğu aktarılırken, önergenin hükümet için yasal bağlayıcılık oluşturmadığı kaydedildi.

Kanada Ceza Kanunu'na göre, "bilerek terör faaliyeti yürüten, gerçekleştirmeye teşebbüs eden, terör faaliyetlerine katılan" gruplar, makul gerekçeler varsa "terör örgütü" olarak listelenebilir. ABD, 2019'da İran Devrim Muhafızları Ordusunu "terör örgütü" olarak kabul ederken, Avrupa Birliği'nin (AB) de bu yönde karar alabileceği belirtiliyor.

UÇAK KAZASINDA 80 KANADALI ÖLMÜŞTÜ

Kanada'da, ülkeden 80 kişinin hayatını kaybettiği 2020'deki uçak kazasının sorumlusunun İran Devrim Muhafızları Ordusu olduğu savunulmuştu. Başbakan Justin Trudeau, o dönem uçak kazasında hayatını kaybedenler için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, hükümetin Devrim Muhafızları’nı "terör örgütleri listesine" eklemenin bir yolunu aradığını ifade etmişti.

Ukrayna Hava Yollarına ait 752 sefer sayılı Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak 2020 sabahı Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

İranlı yetkililer, önce uçağın vurulduğu iddialarını kabul etmemiş, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı, uçağın "hassas askeri bir noktanın" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemince fırlatılan iki füzeyle yanlışlıkla düşürüldüğünü açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak, uçağın düşürülmesinden birkaç saat önce ABD'nin Irak'taki üslerine füze saldırısı düzenlemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN