Kongo'da bir gazeteci hakkında 20 yıl hapis cezası istendi

Kongo'da bir gazeteci hakkında 20 yıl hapis cezası istendi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir gazeteci hakkında 20 yıl hapis cezası istendi. Gazeteci Stanis Bujakera 8 Eylül'de gözaltına alınmış ​​ve önde gelen bir muhalif siyasetçinin ölümüyle ilgili yanlış bilgi yaymakla suçlanmıştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki bir savcı, başkent Kinşasa'daki mahkemeden gazeteci Stanis Bujakera'yı 20 yıl hapis cezasına çarptırmasını istedi.

Reuters dahil uluslararası medya kuruluşlarında çalışan Kongo vatandaşı Bujakera, 8 Eylül'de gözaltına alınmış ​​ve önde gelen bir muhalif siyasetçinin ölümüyle ilgili yanlış bilgi yaymakla suçlanmıştı. Bujakera, tüm suçlamaları reddediyor.

Reuters’ta yer alan habere göre, Bujakera'nın avukatı Jean-Marie Kabengela mahkeme dışında gazetecilere verdiği demeçte, "Savcı, müvekkilimizin tüm suçların toplamı için toplam 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasını ve bir milyon Kongo Frangı (364 dolar) ödenmesini talep etti. Mahkemenin kararını bekliyoruz" dedi.

Dava, Fransız haber dergisi Jeune Afrique'in, cesedi 13 Temmuz'da Kinşasa'da bulunan eski Ulaştırma Bakanı Cherubin Okende'nin ölümüyle ilgili yayınladığı bir makaleden kaynaklanıyor.

ULUSLARARASI MEDYADAN SERBEST BIRAKMA ÇAĞRISI

Jeune Afrique geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı açıklamada, Ulusal İstihbarat Teşkilatı tarafından hazırlanan bir iç raporun, askeri istihbarat ajanlarını Okende'nin öldürülmesine olası katılımıyla suçladığını söyleyen 31 Ağustos tarihli haberinin arkasında durduğunu söyledi. Dergi, Bujakera'nın serbest bırakılmasını talep ederek, makalenin yazarının kendisi olmadığını ve yazıda adının yer almadığını ekledi.
Kongolu yetkililer makalenin gerçekliğine itiraz etti. Geçtiğimiz ay Okende'nin intihar ettiğini açıkladılar.

Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Uluslararası Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu yerel ve uluslararası hak grupları, Bujakera'nın gözaltına alınmasını basın özgürlüğüne saldırı olarak nitelendirerek kınadı. Reuters gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN