Nobelli şair kanserden ölmemiş

Nobelli şair kanserden ölmemiş

Darbeci Pinochet’in ajanları tarafından öldürüldüğü iddia edilen Nobel Edebiyat Ödülü sahibi şair Pablo Neruda’nın mezarı 2013’te açılmıştı. Sonuçlanan incelemelerde şairin kabul edilenin aksine kanserden ölmediği ortaya çıktı.

1971’de Nobel Edebiyat Ödülü alan Şilili şair Pablo Neruda’nın Şili’de 1973’te General Augusto Pinochet liderliğindeki askeri darbeden 12 gün sonra prostat kanserinden öldüğü duyurulmuştu. Sosyalist lider Salvador Allende’nin dostu ve destekçisi şairin ailesi de ölüm nedeninin doğruluğuna inanıyordu. Ölümünden 3 gün önce Meksika’ya sığınma talebinde bulunan Neruda’nın asistanı Manuel Osorio’nun “Kanserden ölmedi, zehirlendi” iddiası Şili mahkemesince kabul edilerek 2013 yılında, ailesinden alınan izinle şairin mezarının açılmasına karar verilmişti. Kalıntıları ise geçen yıl tekrar gömülmüştü. Uluslararası adli tıp uzmanlarından oluşan heyetin incelemeleri sonuçlandı. Santiago’da düzenlenen basın toplantısında, yapılan testlerin ölüm belgesinin, Neruda’nın “gerçek ölüm nedenini” yansıtmadığı açıklandı. Uzman heyeti tarafından incelenen kalıntılarda patojenik bir bakteriye rastlandığı, ünlü şairin ölümüne muhtemelen bu bakterinin yol açtığı belirtildi. Uzmanların bundan sonra patojenik bakteriyi tanımlamaya çalışacakları, sonuçların bir yıl içinde çıkabileceği kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN