Senegal’de bir şehir ve bir şeyh

Senegal’de bir şehir ve bir şeyh

Senegal’de Müridi tarikatının doğduğu şehir olan Tuba, tarikatları, camisi ve kendine has yaşam tarzıyla dikkat çekiyor. 1800’lü yılların sonunda tarikatı kuran Ahmadu Bamba, Hristiyanların misyonerlik faaliyetleriyle mücadele eden bir isim olarak öne çıkıyor.

Senegal’in Dakar’dan sonra en büyük şehri Tuba, kahvesi, tarikatları, camisi ve kendine has yaşam tarzıyla farklı bir kent imajı çiziyor. Başkent Dakar’a 200 kilometre mesafedeki Tuba, Müridi tarikatı Şeyhi Ahmadu Bamba’nın şehri olarak da biliniyor.

Bamba’nın 1887’de, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen Tuba ağacından esinlenerek büyük bir ağaç etrafına kurduğu şehir o günden bu yana Senegal’deki Müslümanlar tarafından kutsal kabul ediliyor. O dönem Müridi tarikatını da kuran Bamba, Batılıların misyonerlik faaliyetlerine direnmiş ve halkın İslam’la rabıtasını koparmaması için uğraşmış bir isim olarak öne çıkıyor. Fransızlar tarafından Gabon’a sürgüne gönderilen Bamba’nın 7 yıl boyunca ülkenin ormanlık bölgesinde tek başına yaşadığı anlatılıyor. Bu süreçte Müridi tarikatında ciddi bir artış görülürken resmi belgelerde Fransa’nın Bamba’yı serbest bıraktıktan sonra Fransa’nın onur nişanı Legion d’Honneur’e layık gördüğü bilgisi de yer alıyor. Çevresindeki birçok ülkenin aksine aşırıcılığın ya da iç çatışmaların görülmediği Senegal’de huzurun ve hoşgörü ortamının da Bamba’nın yaydığı İslam anlayışı ile sufizm öğretilerinden kaynaklandığı belirtiliyor. -AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN