Senegal’de halk seçimin ertelenmesine karşı sokağa döküldü

Senegal’de halk seçimin ertelenmesine karşı sokağa döküldü

Senegal’de bugün yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçiminin ülke lideri Sall'in kararıyla ertelenmesine tepki gösteren halk, yeni seçim tarihinin bir an önce açıklanmasını talep etti.

Senegal'de 25 Şubat'ta yapılması gereken cumhurbaşkanı seçiminin ertelenmesi, başkent Dakar'da düzenlenen çeşitli gösterilerle protesto edildi.

Dakar'daki Yoff semtinde sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen gösteride eylemciler, Cumhurbaşkanı Macky Sall'in seçimi erteleme kararını protesto etti ve yeni seçim tarihinin hemen açıklanmasını talep etti.

Dakar'ın Sacre-Coeur semtinde de siyasi tutukluların aileleri, yakınlarının bir an evvel serbest bırakılması ve yine seçim tarihinin en kısa sürede belli olması için toplandı. Göstericiler, ellerinde kapatılan PASTEF partisinin cumhurbaşkanı adayı ve muhalif lider Ousmane Sonko'ya yakın isimlerden Bassirou Diomaye Faye'in fotoğraflarını taşıdı.

SİYASİ TUTUKLULAR TAHLİYE EDİLİYOR

Muhalif lider Sonko'nun 2021'de gözaltına alınmasıyla başlayan ve zaman zaman yeniden patlak veren sokak olaylarında, çok sayıda muhalif isim tutuklanmıştı. Cumhurbaşkanı Sall'in 25 Şubat'ta düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimini ertelenmesinden sonra yükselen tansiyonu düşürmek için 3 Şubat'tan bu yana siyasi tutukluların tahliye süreci başladı.

yeni-proje-3-001.jpg

Bugüne kadar 400'e yakın siyasi tutuklunun serbest kaldığı bilinirken cezaevinde cumhurbaşkanı adayı olan Faye ve temmuzdan bu yana tutuklu bulunan Sonko'nun da bu süreçte serbest kalabileceği tahmin ediliyor.

SEÇİME 3 HAFTA KALMIŞTI

Cumhurbaşkanı Sall'in 3 Şubat'ta cumhurbaşkanı seçimini ertelediğini duyurmasının ardından başta Dakar olmak üzere, birçok kentte sokak olayları yaşanmıştı. "Kurumsal ve anayasal darbe yapmakla" suçlanan Sall, tansiyonu düşürmek için ulusal diyalog başlatma sözü vermişti.

Anayasa Konseyi, 15 Şubat'ta Sall tarafından çıkarılan 25 Şubat seçiminin ertelenmesine ilişkin kararnameyi iptal etmiş ve seçimin bir an evvel düzenlenmesi gerektiğine hükmetmişti. Sall de 16 Şubat'ta karara saygı duyacağını ve seçimin en kısa sürede yapılacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN