Suud Avrupa’dan üç prens kaçırmış

Suud Avrupa’dan üç prens kaçırmış

Suudların ünlü saray entrikalarının Avrupa’ya kadar uzandığı ortaya çıktı. Sürgünde muhalif mesajlar veren prenslerin kimi Roma’ya uçtuğunu sanırken Riyad’a indi, kimini maskeli adamlar bayıltarak kaçırdı. Ortak noktaları ise hiçbirinden haber alınamaması.

Kraliyet üyeleri arasındaki çekişme ve güç mücadeleleriyle sık sık gündeme gelen Suudi Arabistan’ın ‘taht oyunlarının’ Avrupa’ya kadar uzandığı ortaya çıktı. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, Avrupa’da yaşayan üç Suudi prensinin ortadan kaybolma hikayelerini ortaya çıkardı. Üç prensin de kraliyetten dışlandığına ve Suud yönetimine muhalif demeçler verdiğine dikkat çekilen haberde, 1932 yılındaki kuruluşundan bu yana mutlak monarşiyle yönetilen Suudi Arabistan’da, muhalefete hoşgörü gösterilmediği belirtiliyor. Suudilerin hanedan içi çekişmeleri, dünyaca ünlü televizyon dizisi ‘Game of Thrones’u (Taht Oyunları) andırıyor. BBC, üç prensin hikayelerini şöyle anlatıyor:

‘SUUDLAR HALKI SÖMÜRÜYOR’

Suudi polis teşkilatında, sarayı da denetleyen üst düzey bir mevkide görev yapan Prens Turki bin Bandar, miras anlaşmazlığı sonrası hapse atılmıştı. Cezaevinden çıkışta Fransa’nın başkenti Paris’e kaçtı ve 2012 yılından itibaren Youtube’dan ülkede reform çağrıları yaptığı videoları yayınlamaya başladı. Suudi yönetimi Prens Turki’yi geri dönmeye ikna etmeye çalıştı. Bunu reddeden Turki, ikna için kendisini arayan kardeşi ve İçişleri Bakan yardımcısı ile yaptığı telefon konuşmasını da kaydederek bunu sosyal medyada paylaştı.

ROMA DİYE RİYAD’A İNDİ

O konuşmada bakan yardımcısı, Turki’ye, “Herkes dört gözle senin dönmeni bekliyor” diyor, Turki ise döndüğü halde sonunun iyi olmayacağını söylüyordu. Prens Turki bin Bandar 2015 yılı temmuz ayına kadar video paylaşmayı sürdürdü. Bu zamandan sonra ise ortadan kayboldu. Turki’nin bir arkadaşına verdiği not ise akıbetine dair ipucu verir nitelikteydi: “Sevgili Wael, bu yazdıklarım ancak kaybolmam ya da suikaste uğramam halinde paylaşılabilir. Kaçırılacağımı ya da beni öldürüleceklerini biliyorum. Benim ve Suudi halkının haklarını nasıl sömürdüklerinin de farkındayım.”

Suud kraliyetinin kumarhanelere ve pahalı otellere düşkün Prensi Suud bin Saif el-Nasr, 2014 yılından itibaren Riyad rejimini sosyal medyadan eleştiriyor, Suudilerin Mısır’daki Sisi darbesine verdiği desteğe karşı çıkıyordu. 2015 Eylül ayında bin Saif biraz daha ileri gitti.

İsmini açıklamayan bir Suudi prensin, Suudi Arabistan Kralı Salman’ın darbe ile devrilmesi çağrısı için iki mektup kaleme alması sonrası bu çağrıya açık olarak destek veren tek kraliyet ailesi mensubu oydu. Bu konuda Twitter’dan yazdığı “Ulusumuza bu mektupların içeriğini baskı aracına dönüştürme çağrısı yapıyorum” mesajından sonra ondan haber alınamadı. Halen yakalanmamış olan bir diğer muhalif prens Halid bin Ferhan, Prens Saif’in Milano’dan Roma’ya gideceğini sandığı bir uçağa bindiğini, ancak Riyad’a götürüldüğünü söyledi.

ODASINDAN ALDILAR

Prens Sultan bin Turki bin Abdülaziz, İsviçre’nin Cenevre kentinde Riyad’dan gelen Prens Abdülaziz bin Fahd’ı ağırlamıştı. Fahd, Abdülaziz’in ülkeye geri dönmesini istemiş, ancak prens bu isteği reddetmişti. Bunun üzerine Fahd ‘bir telefon görüşmesi’ yapmak için müsaade isteyerek dışarı çıkmış, ardından içeri giren maskeli adamlar prensi yakalayıp bayıltarak kaçırmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN