Rus gazına alternatif Kuzey Irak'tan geliyor

Rus gazına alternatif Kuzey Irak'tan geliyor

Uçak kriziyle birlikte yeniden gündeme gelen Türkiye’nin Rus gazına olan bağımlılığını azaltacak haber Kuzey Irak’tan geldi. Erbil yönetimi Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatı için hazırlıklara başladı.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan "uçak krizi"nin ardından Rusya'nın doğalgaz Türkiye'ye doğalgaz ihracını durdurup durdurmayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor. Uzmanlar Rusya'nın uluslararası anlaşmalar ve ekonomik nedenlerle böyle bir hamlede bulunmasıın mümkün olmadığını belirtse de Türkiye'nin enerjide Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak için yeni alternatiflere yönelmesi gerektiği ifade ediliyor. 

Bu noktada Erbil yönetimi Türkiye üzerinden bölgeye doğalgaz ihraç etmek için harekete geçti. Türkiye'nin, Rus gazına alternatif olarak IKBY'den doğalgaz alabileceği belirtildi.

Bölgede zengin doğalgaz rezervleri var

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Üyesi Beyar Doski, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kürdistan doğalgazını bu yakınlarda dünya piyasalarına sevketmeye hazırlanıyor. Kürdistan bu adımla dünya enerji haritasındaki yerini alacaktır" dedi.

Kürt bölgesinin doğalgaz rezervi açısından zengin olduğunu belirten Doski, "Petrolün yanında doğalgaz geliri de ekonomik sıkıntıları giderecektir. Bölgemiz doğalgaz rezervi açısından çok zengindir" ifadesini kullandı. 

IKBY dünyanın sayısı doğalgaz tedarikçilerinden olacak

IKBY'nin doğalgaz ihraç etmeye başlamasıyla dünyadaki sayılı tedarikçilerden biri olacağını kaydeden Doski, bunun kendileri için çok önemli bir adım olduğunu dile getirdi. 

Petrolden sonra doğalgazı da Bağdat'tan bağımsız olarak satacaklarını ve bununla Irak hükümetine karşı ellerinin güçleneceğine işaret eden Doski, "Doğalgaz ihracının bizim için bir diğer önemi de Bağdat'a karşı elimizin güçlenecek olmasıdır. Çünkü hali hazırda sadece petrol ihraç ediyoruz" dedi. 

Türkiye'de gerekli altyapı mevcut

Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Geçen hafta, İstanbul'da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde, doğalgazın Türkiye'ye nasıl ithal edileceğiyle ilgili endişesinin olmadığını, Türkiye'de gerekli altyapının mevcut olduğunu söylemişti.

Genel Enerji Başkanı Tony Hayward ise bölgede son dönemde büyük doğalgaz keşiflerinin yapıldığına işaret ederek bölgenin en önemli gaz ihracatçısının ilk durak olarak Türkiye olacağını ve oradan da diğer pazarlara gönderilebileceğini belirtmişti.

Bölgede 5 trilyon metreküp daha doğalgaz keşfi yapılabileceğini belirten Hayward, "Bu miktar önümüzdeki 50 yılda Türkiye'nin tüm doğalgaz talebini karşılamak için yeterli oluyor. Böylelikle, Türkiye hem kendi gaz kaynaklarının Rusya ve İran bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak, hem de daha düşük rakamlarla bu gazı alabilecek" değerlendirmesinde bulunmuştu.  

Vatandaş düşürülen Rus uçağı hakkında ne düşünüyor?

ERBİL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN