Dünya 'tek tuşla' ihracatçının avucunda

Dünya 'tek tuşla' ihracatçının avucunda

Türkiye İhracatçılar Meclisi, (TİM) İhracat Pusulası bilgilendirme portalını hayata geçirdi. Portal sayesinde firmalar hem Türkiye’nin hem de dünyanın dış ticaret verilerini aynı ekranda karşılaştırabilecek ve her türlü pazar analizi yapabilecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM’in yine bir ilke imza atarak hazırladığı portalla ihracat ve ihracatçıya büyük katkı sağlayacağını söyledi. Üretilecek bilgilerin isabetli, güncel, hızlı ve doğru olması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, “100 bin ihracatçı hedefine bu yöntemlerle ulaşacağız” diye konuştu. 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılara seslenerek, “Bu bilgileri kullanın. Hedef pazarlar ve rakip ülkeler hakkında verilere ulaşın. Bu sayede, doğru hedef pazarlarla kısıtlı kaynakları en verimli şekilde kullanın” dedi.

Türkiye’de 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 71 bin ihracatçının temsilcisi olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatı ivmeli bir performansla artırmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. TİM, bu kapsamda İhracat Pusulası bilgilendirme portalını hayata geçirdi. İhracatını artırmak isteyen veya ilk kez ihracat yapacak firma ve girişimciler için tasarlanan portal, ihracatpusulasi.org.tr adresi üzerinden hizmet verecek.

6’lı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodları üzerinden kurgulanan portal sayesinde ihracatçılar hem Türkiye’nin hem de dünyanın dış ticaret verilerini aynı ekranda karşılaştırabilecek. Portalda; Türkiye’nin herhangi bir üründeki yıllık ihracatı ve değişimi, ihracatçı firma sayısı, ihracat birim fiyatları, dünyadaki ülkelerin bu üründeki ithalatları ile Türkiye’nin bu pazarlardaki payı, ülkeler bazında birim fiyatlar ile dünyada bu ürünü en çok alan ve satan ülkelerin bilgileri yer alacak.

ihracatpusulasi.org.tr portalının tanıtım toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyada milletlerin bilgiyi üreten ve tüketen olarak ikiye ayrıldığını, Türkiye’nin bilgiyi tüketen değil üreten bir ülke olması gerektiğini söyledi. TİM’in yine bir ilke imza attığını, hazırlanan portalın ihracata ve ihracatçıya büyük katkı sağlayacağını belirten Zeybekci, portaldaki tüm verilerin doğru, sağlıklı ve devamlı yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Zeybekci, “Bir kişi ihracat yapmaya karar verdiğinde ‘Mehmet bir işe girdi, hayatı değişti, evler aldı’ diyerek işe koyuluyordu. Günün birinde de ihtiyaçtan fazla kapasite ortaya çıkıyordu. Bu yüzden üretilecek bilgiler isabetli, güncel, hızlı ve doğru olmalı” dedi. Hazırlanan portalın ihracat potansiyelini harekete geçirmesine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Zeybekci, “100 bin ihracatçı hedefine bu yöntemlerle ulaşacağız” şeklinde konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de portalda yer alan veriler sayesinde ihracatçıların her türlü pazaranalizini yapabileceğini söyledi. Analizlerin ardından firmaların kendilerine yeni hedef ülkeler belirleyebileceğinin altını çizen Büyükekşi, böylece ihracatçıların belirledikleri hedef ülkelerin ilgili üründe dünyadan ve Türkiye’den ithalatını, en çok ithalat yaptığı ülkeler ile ithalat birim fiyatlarını Türkiye ile karşılaştırabileceklerini belirtti.

Portalda hedef ülkelerle ilgili faydalı bilgilerin de olacağını kaydeden TİM Başkanı, bu bilgileri de ülkedeki önemli kuruluşlar ve firma kaynakları, karşılıklı diplomatik temsilcilikler, vize uygulamaları, Türkiye’den ilgili ülkeye yapılan uçuşlar, bu ülkede milli katılım sağlanan fuarlar, Türkiye’ye uygulanan gümrük vergisi oranları olarak sıraladı.

Portal sayesinde ihracat yapılması planlanan ülkeye ilişkin temel bilgilere kolay erişimin sağlandığını vurgulayan Büyükekşi, girişimcilere de önce ihracata nasıl başlayabileceklerini göstereceklerini dile getirdi. TİM Başkanı, “Nasıl firma kurulur, ihracatçı birliklerine nasıl kayıt yapılır, gümrük müşavirliği nasıl yetkilendirilir bilgilerini bu portalla girişimcilerimize sunuyoruz. Yani, portal sayesinde ihracat yapsın yapmasın, herkes için çok önemli bilgilere ve verilere ulaşım imkanı sağlıyoruz” diye konuştu.
İhracatçılara “Bu bilgileri kullanın” çağrısı yapan Büyükekşi, “Hedef pazarlarınız hakkında bilgi edinin. Rakip ülkeler hakkında verilere ulaşın. Bu sayede, doğru hedef pazarlarla kısıtlı kaynakları en verimli şekilde kullanın” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın firmalara sunulmasının bir ekip işi olduğunu ve bu konuda 3 ayrı kişi ve kuruma teşekkür ettiklerini vurgulayan Büyükekşi, “Öncelikle Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’ye bu projeye sahip çıktığı için teşekkür ederiz. Bakanlığımız, projenin firmalarımıza ulaşmasında çok önemli destekler sundu. İkinci olarak, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na teşekkür ederim. Üçüncü olarak, tüm bu projede yerli bir iş zekası firması ile çalıştık. Yerli firmalarımızın, Türk girişimcilerimizin de bu tip iş zekası terminalleri tasarlayabileceklerini herkese göstermiş olduk. ODTÜ Teknokent’te yer alan E-Kalite firmamızın başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca, projenin altyapısını ve kurgusunu yürüten TİM Ar-Ge Şubesi çalışanlarına proje boyunca yaptığı çalışmalar için teşekkür ederim” açıklaması yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN