Dünya umrunda değil

Dünya umrunda değil

“Yaptırım adımları küresel ekonomide domino etkisi yaratır mı?” sorusuna Trump kafasıyla karşılık verdi: Hiç endişe duymuyorum.

Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerilim endeksi, ABD’den neredeyse günübirlik gelen sert açıklamalarda yükselmeye devam ediyor. Washington’un iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı sonrası eşik atlayan süreçte son olarak ABD Başkan Yardımcısı Pence, FETÖ’ye yardım gerekçesiyle yargılanan ve ev hapsinde tutulan ABD’li Papaz Brunson’u işaret etmiş ve serbest bırakılması talebinde bulunmuştu. Sonrasında “Kimse Başkan’ın kararlılığını test etmesin” tehditi savurmuştu. 72 saatlik açıklama maratonunun ardından bu kez ABD HazineBakanlığı devreye girmiş, “Pastör en kısa sürede evine dönmezse yeni yaptırım paketleri devreye girebilir” açıklaması yapmıştı. Çifte tehdidin ardından bayrağı zirveye taşıyan Trump “Türkiye uzun yıllar ABD’den yararlandı. İlişkilerimizi azaltıyoruz. Bu işin sonu henüz gelmedi. İnsanlarımızı alıkoyamazlar. Neler olacağını göreceksiniz” ifadelerini kullandı. Washington’dan ardı ardına gelen açıklamalara sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AK Parti’nin yeni sistemdeki ilk kongresinde “Birileri bizi ekonomiyle, yaptırımla kurla tehdit ediyor. Biz de onlara diyoruz ki oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz” karşılığnı verdi.

18-08/22/screenshot_2.jpg

Ankara’nın net mesajı sonrası Trump yine, ‘krize yatırım yapmayı’ tercih etti. Reuters’a konuşan ABD Başkanı, Pastör Andrew Brunson konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını söyledi. Şunları söyledi: Türkiye’yi seviyorum. Türkiye’nin insanlarını çok seviyorum. Şimdiye kadar sizin de bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı ile iyi bir ilişkim oldu. O’nunla (Erdoğan) iyi anlaşıyordum. Çok iyi bir ilişkim vardı. Ancak bu tek yönlü bir yol olamaz. ABD için artık tek yönlü bir yol değil.

RUSYA’NIN MALVARLIĞINA BLOKE: ABD’den Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar geldi. ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarla bağlantılı olarak 2 Rusya vatandaşına, 3 Rus şirkete ve 6 Rusya bayraklı gemiyi yaptırım listesine dahil etti. Rusya’nın ABD’de bulunan yüz milyonlarca dolarlık aktif varlığı da bloke edildi.

‘DÜNYA İÇİN ENDİŞELİ DEĞİLİM’

Reuters’a konuşan Trump, çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi kararını hatırlatan gazetecilerin “Bu durumun Avrupa ve diğer gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine zarar vermesinden endişe duyuyor musunuz?” sorusuna şu cevabı verdi: Hiç endişelenmiyorum. Bu yapılması gereken bir şeydi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN