Dünyadaki yeni trend glutensiz beslenme

Dünyadaki yeni trend glutensiz beslenme

Glutensiz beslenme, günümüzün yeni trendi. Bunu uygulayanlar şişkinlik, halsizlik şikayetlerinin bittiğini söylüyor. Modaya uyanlar arasında tenisçi Novak Djokovic’ten oyuncu Gwyneth Paltrow’a pek çok isim var.

Günümüzün en çok tartışılan sağlık meselelerinden biri de çölyak hastalığı. Bu rahatsızlık, ince bağırsağın buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti olarak tanımlanabilir. Buğdayın DNA’sının bozulmasından sonra ortaya çıktığı belirtilen çölyak hastalığı, kişinin sindirim sistemini olumsuz etkiliyor, bağışık sisteminde hasarlara yol açıyor. Bu hastalıkla savaşanlar glutensiz besleniyor. Çölyak hastası olmadığı halde gluteni beslenme sisteminden çıkarmanın adı ise ‘çölyak yaşam tarzı’. Buğday, arpa, çavdar ve bunlardan elde edilen besinleri yemeyi bırakanlar böylece hayatlarındaki stres ve hastalıkların azaldığını, kilo verdiklerini, kendilerini iyi hissettiklerini söylüyor.

DAHA FİT VE DAHA MUTLU

Trendi uygulayanlardan biri Hollywood’un ünlü yıldızı Gwyneth Paltrow. Gluten yemediğinden beri daha fit, sağlıklı ve mutlu olduğunu söylüyor. Yazdığı yemek kitabı ‘Notes From My Kitchen Table’da (Mutfak Masamdan Notlar) anlattığı gibi 2011’den itibaren daha ‘titiz’ beslenmeye başlamış. Paltrow, ailesindeki bazı bireylerin hassas olması alerjik yapılarından dolayı gluteni hayatlarından çıkardı. Kendisinin çölyak olmadığını ancak çölyak yaşam biçimini seçtiğini kaydeden Paltrow, bunun kilo vermesini sağladığını ve kendisini daha iyi hissettirdiğini söyledi. Bazı bağırsak rahatsızlıkları yaşayan kişilerin de glutensiz beslenmeye başladıktan sonra yaşadıkların sorunların ortadan kalktığı belirtiliyor.

Bu akım, toplumun her kesiminde yükselen trend haline geliyor. Ünlü tenisçiler Novak  Djokovic ve Sabine Lisicki; ABD eski başkanı Bill Clinton ve kızı Chelsea; ünlü oyuncular Rachel Weisz ve Scarlett Johansson; eski İngiliz milli futbolcu David Beckham’ın eşi Victoria Beckham, şarkıcılar Katy Perry ve Lady Gaga da glutensiz hayatı tercih edenlerden. Gluteni kesenler kendilerini psikolojik olarak daha iyi hissettiklerini, ciltlerinin temizlendiğini, şişkinliklerinin geçtiğini, ağrılarında azalma olduğunu kaydediyor.

‘SAĞLIKLI YEMEK TAKINTISI’ OLABİLİR

Gluten her yiyeceğin içinde bulunuyor. Kahvaltılık gevreklerden soslara, hazır yemek ve çorbalardan enerji içeceklerine, bazı çikolatalara... Uzmanlar ise çölyak olmadığı halde glutensiz beslenmenin zararlı olduğu yönünde uyarıyor. İngiliz Diyetisyenler Derneği’nden Ursula Philpot, bunun bir ortoreksiya yani sağlıklı yeme takıntısı olabileceğini belirterek özellikle genç kadınların tabaklarına konulan her gıdayla ilgili ‘nevrotik davranışlar’ sergileyebileceğini kaydediyor. Ortoreksiyanın yetersiz beslenme ve depresyona yol açabileceğini kaydeden Philpot, “Bu kişilerin bazı yiyecekleri kendilerine zarar verdiğini ya da sağlıksız olduğunu düşünerek beslenmelerinden çıkarmaları, hayati vitaminlerden kendilerini mahrum bırakmaları demek” diye konuşuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN