‘Dünyayı yeniden birlikte yönetelim’

‘Dünyayı yeniden birlikte yönetelim’

Washington-Londra arasında ikinci ‘özel ilişki’ dönemi... İngiltere Başbakanı May, yeni Amerikan Başkanı Trump’ın ilk konuğu oldu, ‘dünyayı yeniden birlikte yönetme’ mesajı verdi. İki liderin açıklamaları, 1980’lerdeki Margaret Thatcher - Ronald Reagan ittifakını hatırlattı.

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump’ın ilk konuğu, İngiltere Başbakanı Theresa May oldu. İngiltere’de 1919-1990 yılları arasında başbakanlık yapan ‘Demir Leydi’ lakaplı Margaret Thatcher’a benzetilen May, Trump’la görüşmesinden bir gün önce Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin Philadelphia kentindeki yıllık toplantısına katıldı. Bu toplantıya katılan ilk yabancı lider olan May, Trump’ın seçilmesiyle başlayan dönemi ‘Amerika’nı yenilenme çağı’ olarak tanımladı, Avrupa Birliği’nden ayrılmış bir İngiltere ile ABD’nin ‘dünyayı yeniden birlikte yönetebileceğini’ söyledi. “Daha fazla Irak savaşı olmayacak” diyen May, “İngiltere ve Amerika’nın dünyayı kendi görüşüne göre yeniden şekillendirmek için egemen ülkelere müdahale ettiği günler geride kaldı” ifadelerini kullandı. May’in ifadeleri, dış politikada yeni bir doktrinin ilanı olarak yorumlandı. May’in ziyareti, iki ülkenin medyasında liderler arasında yeni bir ‘özel ilişki’ döneminin başladığı şeklinde değerlendirildi. Washington ve Londra’daki liderlerin yakın ittifak kurduğu dönemler, iki ülkede ‘özel ilişki’ olarak adlandırılıyor. Theresa May de bu konudan bahsederken, ‘Demir Leydi’ Thatcher ile dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan arasındaki ittifakı hatırlattı. Öte yandan May, Trump’la ilişkisinin Irak işgalinde dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ABD Başkanı George W. Bush arasındaki yakın ilişkiye benzemeyeceğinin altını çizdi. Washington yolunda İngiliz gazetecilerin sorularını yanıtlayan May, Trump’la farklı kişiliklere sahip olmalarının birlikte çalışmalarının önünde bir engel teşkil edip etmeyeceği şeklindeki soruya ise “Hiç fark etmediniz mi, bazen zıt kutuplar birbirini çeker” yorumunda bulundu.

Öte yandan May’in Trump’la görüşmesi öncesinde küçük çaplı bir kriz de yaşandı. Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayımlanan görüşme programında, üç farklı yerde Theresa May’in adının ‘Teresa May’ şeklinde yazıldığı görüldü. Yanlış daha sonra düzeltildi. İngiliz Guardian gazetesi, Beyaz Saray yetkililerinin Rahibe Teresa’nın adının yazılışından etkilenerek böyle bir hata yapmış olabileceğini yazdı.

‘AB’DEN ÇIKMAKLA ÇOK İYİ ETTİNİZ’

Beyaz Saray’da ilk yabancı konuğununu ağırlayan Trump, görüşmenin ardından May ile ortak basın toplantısı düzenledi. ABD ile İngiltere arasındaki derin bağları yenilediklerini kaydeden Trump, “Ortak bağlarımızı güçlendirmek için çalışmayı dört gözle bekliyoruz. İki ülkenin ve halklarının önünde muhteşem günler uzanıyor” dedi.17-01/28/aaaaas.jpg

İngiltere’nin AB’den çıkma kararını değerlendiren Trump, “Özgür ve bağımsız bir İngiltere dünya için nimettir. Brexit İngiltere için çok iyi olacak, ülkenizin ticaretini istediğiniz gibi kontrol edebileceksiniz” ifadelerini kullandı. Putin ile ilgili soruya da cevap veren ABD Başkanı, “Beyefendiyi tanımıyorum. Umarım şahane ilişkimiz olur. Bu mümkün ve öyle olmaması da mümkün. Neler olacağını göreceğiz. Amerikan halkını çok güçlü ve kuvvetli bir şekilde temsil edeceğim” şeklinde konuştu.

DONALD KIYAMETİ YAKLAŞTIRDI

ABD’de 1947 yılında bilim insanları ve mühendislerin oluşturduğu Atom Bilimcileri Bülteni tarafından kurulan ve o tarihten bu yana işleyen ‘kıyamet saati’, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi nedeniyle 30 saniye ileri alındı. İnsanlık adına önemli olaylarda değiştirilen saatte yapılan son ayarlama ile gece yarısına sadece 2 dakika 30 saniye kaldı. Bu, toplam 22 kez değiştirilen saatte kıyamete en çok yaklaşılan an olarak kayıtlara geçti. Organizasyonun liderleri Lawrence Krauss ve David Titley, bu değişikliğin Trump’ın iklim değişiklikleri politikasına ve nükleer silahlara bakış açısı nedeniyle yapıldığını söyledi. Kıyamet saati, insanlığın büyük felaketlere ne kadar yakın olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

17-01/28/asdf.jpg

1980’li yıllar, dünyada ABD ve İngiltere’nin muhafazakar liderlerinin ittifakına sahne olmuştu. Thatcher ve Reagan’ın, Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgali başta olmak üzere Doğu Bloku’na karşı uyguladığı politikalar, Soğuk Savaş’ın sona erme nederlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

RÜZGARI TÜRKİYE’YE GETİRİYOR

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD ziyaretinin ardından bugün Türkiye’ye geliyor. Uzmanlar, ziyareti ‘İngiltere’nin stratejik önceliklerinin göstergesi’ ve ‘dünyada yeni konum arayışı’ olarak yorumluyor.

İngiltere’nin ikinci kadın Başbakanı Theresa May bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek ve mevkidaşı Binali Yıldırım’la görüşecek. Theresa May’in başbakan olduktan sonra yapacağı ilk Türkiye ziyaretiyle, iki ülke arasında özellikle savunma, güvenlik ve ticaret alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesi, ayrıca terör örgütü IŞİD’le mücadele, Suriye’deki durum, Kıbrıs gibi uluslararası konuların ele alınması bekleniyor. İngiltere Başbakanlığı kaynakları, ziyaretin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından fırsat olarak değerlendirdiğini belirtti. Ziyareti değerlendiren Londra merkezi BlueBay şirketi stratejisti Timothy Ash “May’in Trump’la görüşmesinin ardından Türkiye’ye gidecek olması İngiltere’nin stratejik önceliklerini gösteriyor, İngiltere-Türkiye arasında ticaret anlaşması gibi” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN