ABD ve Çin çıkmazı küresel ekonomiyi tehdit ediyor

ABD ve Çin çıkmazı küresel ekonomiyi tehdit ediyor

Huawei patronunun kızı Mıng Vancou’nun ABD’nin İran yaptırımları kapsamında tutuklanması Washington’ın, yaptırımlarını başka uluslararası şirketlere karşı kullanıp kullanmayacağı endişelerini de beraberinde getirdi. IMF Başkan Yardımcısı Lipton “ABD-Çin arasındaki anlaşmazlığında bir çıkmaz ve global ekonomide yavaşlama sürecine öncülük edebilir” dedi.

ABD-Çin ticaret savaşını yeniden tırmandırmasından korkulan tutuklamanın küresel piyasalarda yol açtığı satış dalgasından en fazla ABD borsalarının zarar görmesini “bumerang etkisi” olarak değerlendiren uzmanlar, kimseye yararı olmayan yaptırımların dünya ekonomisini olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su Mıng Vancou’nun ABD’nin talebiyle Kanada’da tutuklanmasına ilişkin gelişmeler, uluslararası gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Mıng’ın dün görülen kefalet duruşmasının bir kez daha hükümsüz sona ermesi, konuyla ilgili belirsizliğin artarak sürmesine yol açarken, kısa süre önce ulaşılan ABD-Çin ateşkesinin bu süreçten nasıl etkileneceği de yatırımcıları endişelendirmeye devam ediyor. ABD yönetiminin; şiddetini giderek artırdığı yaptırımları, gelecekte başka ülkelere ve şirketlere karşı kullanıp kullanmayacağı ise hemen herkesi tedirgin eden bir başka soru işareti. IMF Birinci Başkan Yardımcısı David Lipton, sürdürülen ticari bariyerlerin, global ekonomide kırılmaya öncülük edebileceğini söyleyerek “ABD-Çin arasındaki anlaşmazlığında bir çıkmaz, global ekonomide yavaşlama sürecine öncülük edebilir” açıklamasını yaptı. Mıng’ın tutuklanmasına ilişkin gelişmeleri değerlendiren Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Cato Enstitüsü Direktörü Steve Hanke, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının barışla sona ermesi ihtimalini zayıflattığını ifade etti. Hanke, benzer sorunların gelecekte Avrupa Birliği (AB) ile yaşanabileceğine işaret etti. Hanke “Aynı şeyler, ABD’nin İran yaptırımlarının çevresinden dolanmaya çalışan AB ile yaşanabilir. ABD’nin İran ile iş yapması halinde ikincil yaptırımlara tabi tutmakla tehdit ettiği Avrupalı şirketlerin yöneticileri de ansızın tutuklanabilir. Böyle bir durum, AB ile ABD arasında birçok sorunun çıkmasına neden olacaktır” diye konuştu. Washington’ın yaptırımlara başvurduğu zaman küresel piyasalarda dalgalanmalar yaşandığına dikkati çeken Hanke “ABD borsalarına bakıldığında, yaptırımların bumerang etkisi yarattığı açıkça görülebilir. New York borsası, her yaptırım haberinde sarsıntı geçiriyor. Piyasalar, Huawei CFO’su tutuklandığından beri negatif seyrediyor” dedi.

TUTUKLAMA İLİŞKİLERİ İYİCE GERDİ

Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su Meng’in ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver kentinde tutuklanmıştı. Kanada Adalet Bakanlığından yapılan açıklamda, Meng’in ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlandığı belirtilmişti. Çin, Kanada’dan, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle gözaltına alınan teknoloji şirketi Huawei’nin sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü Mıng Vancou’nun serbest bırakılmasını talep etmişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver’da uçak değiştirirken gözaltına alınan Mıng’a yönelik yasal sürecin siyasetten bağımsız işlediğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN