Almanya genç işsizliği ‘mesleki eğitim’le çözdü

Almanya genç işsizliği ‘mesleki eğitim’le çözdü

Genç işsizliğin azaltılmasında en başarılı ülke Almanya oldu. Mesleki eğitim modeliyle bu alanda oranı yüzde 6,8’e çekti. Yunanistan yüzde 44,2’lik oranda genç işsizliğin zirve yaptığı ülke oldu. Türkiye’de bu oran yüzde 21,2 oldu.

Küreselleşmeyle yaygınlaşan “genç işsizlik”, ülkelerin önemli sorunlarından olmaya devam ederken Almanya, gençlere iş olanağı sağlama konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) en başarılı ülkesi olarak dikkati çekiyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, küresel genç işsizlik geçen yıl 1,1 puan artış göstererek yüzde 13,1’e yükseldi. Avrupa ülkeleri içinde Yunanistan yüzde 44,2 ile genç işsizlikte zirvede yer alırken, bu ülkeyi yüzde 43,8 ile İspanya, yüzde 37,6 ile Avro Bölgesi’nin 3’üncü büyük ekonomisi İtalya, yüzde 27,8 ile Portekiz ve yüzde 25,7 ile Fransa izledi. Söz konusu ülkede genç işsizlik oranı geçen yıl kasım ayında sadece yüzde 6,8 olarak hesaplandı. Türkiye’de ise yüzde 21,2’ye çıktı. ILO İşgücü Piyasası Eğilimleri ve Politika Değerlendirme Birimi Müdürü Steven Tobin, Almanya’nın AB’de en düşük genç işsizlik oranına sahip olmasının, ülkedeki genel iş gücü piyasasının sağlam oluşundan kaynaklandığını söyledi. Tobin, “Almanya’da mesleki eğitim, teorik eğitim ile pratik eğitimin birleştirilmesinin genç işsizliğin düşük olmasında büyük etkisi var” ifadelerini kullandı.

SOSYAL KORUMA ARTMALI

Genç nüfusta işsizlik sorununu çözmek için ülkeler tarafından düşünülebilecek birçok yol olduğunu belirten İLO İşgücü Birim Müdürü Steven Tobin, istihdam oluşturmada hedeflerin, ölçütlerin ve önceliklerin olması gerektiğini vurguladı. Tobin, diğer önerilerini de “Ekonomideki yavaşlamalarda gençlerin iş gücü piyasasında yer almalarının sağlanması, iş temelli eğitim ve kamu istihdam hizmetleri gibi önlemler alınması, gençlere yönelik sosyal korumanın geliştirilmesi” olarak sıraladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN