Anadolu Grubu yatırım atağında

Anadolu Grubu yatırım atağında

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Isparta’da iki yeni tesis açan Anadolu Grubu, 10 yılda Türkiye’ye 1.3 milyarlık yatırım gerçekleştirdi. Bölgede açılan 110 milyon liralık Coca-Cola İçecek ve 35 milyon dolarlık Anadolu Etap yatırımlarıyla da 500 kişiye ekmek kapısı açıldı.

ALİ YILDIRIM

Son 10 yılda Türkiye’de meşrubat ve tarım sektörüne 1 milyar 350 milyon dolar yatırım yapan Anadolu Grubu, Coca-Cola içecek ve Anadolu Etap ile birlikte iki yeni tesisin açılışını daha Isparta’da yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen tesisin açılışına, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkanı Arda Ermut da katıldı.

Coca-Cola İçecek, 110 milyon liralık yeni yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki 10’uncu fabrikasıyla 160 bin metrekare alanda 220 milyon litre ek üretim kapasitesi kazanırken, 300 kişilik ek istihdam oluşturdu. Anadolu Etap ise 35 milyon dolarlık Türkiye’deki 3’üncü meyve suyu konsantre fabrikası ile toplam yatırımını 350 milyon dolara yükseltti. Anadolu Grubu, Anadolu Etap ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, faaliyetlerini 19 ülkede sürdürdüklerini, doğrudan ve dolaylı olarak 70 bin kişiye istihdam sağladıklarını anlatarak, her yıl faaliyet gösterdikleri bölgelere organik olarak 500 milyon dolar değerinde yatırım yaptıklarını ifade etti. Özilhan, “Coca-Cola İçecek olarak, 20 yılda Coca-Cola sisteminin dünyadaki en büyük şişeleyicilerinden biri haline geldik. Başarılı iş modelimiz ve örnek uygulamalarımızla tüm dünyada Coca-Cola sistemine öncülük ediyoruz” dedi. Özilhan şöyle devam etti: “Coca-Cola İçecek bizim bu anlamda en gurur duyduğumuz işlerimizden biri. Tarımdan ambalaj sanayisine, lojistikten soğutma sanayisine kadar birçok sektöre yatırım ve istihdam katkısı sağlıyoruz. Türkiye’deki 300 bin satış noktamızda bulunan 350 bin soğutucumuzun sadece bakım hizmetleri için bin 500 kişiye iş fırsatı yaratıyoruz. Türkiye genelinde ise yarattığımız doğrudan ve dolaylı istihdam etkisi 30 bin. Ekonomiye kattığımız her 1 TL ile 7 TL’lik değer yaratıyoruz. Bizim Türkiye’nin geleceğine inancımız tam. Yatırımlarımızı sürdüreceğiz.”

Isparta’da gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “10-15 yıl içinde en önemli ürün gıda olacak. Türkiye’nin bu anlamda büyük önemi bulunuyor. Sağlıklı gıda ve içereceğin önemini biliyoruz. Üreticiden esnafımıza kadar herkesi destekliyoruz. Özel sektör olmadan ekonomik büyüme olmaz. Yatırımcı kardeşlerimizi ve Anadolu Grubu’nu kutluyorum” ifadelerini kullandı.

‘150 BİNE YAKIN ÇİFTÇİYE GELİR İMKANI SAĞLIYORUZ’

The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ise Coca-Cola sistemi olarak Türkiye’nin büyüme ve gelişmesine şahitlik ettiklerini belirterek, “Bu süreçte ortaklarımızla ve Türkiye’nin potansiyeline olan inancımızla yatırıma devam ettik” dedi. Türkiye’nin 200’den fazla ülkeden oluşan küresel Coca-Cola operasyonları içerisinde önemli bir yönetim üssü haline geldiğini vurgulayan Kent, “Birçok farklı sektöre girdi sağlayarak büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyoruz. Ürünlerimizde kullandığımız meyve ve benzeri tarım kaynaklı hammadde satın alımları ile 150 bine yakın çiftçiye gelir imkanı sağlıyoruz” diye konuştu.

İHRACATIN YÜZDE 90’I RUSYA’YA

Tuncay Özilhan, Anadolu Etap’ın Türkiye’deki 3’üncü meyve suyu konsantre fabrikasının açılışını da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Özilhan, şöyle devam etti: “Bundan 7 yıl önce, dünyada artan kaliteli meyve suyu konsantresi ihtiyacını karşılamak ve aynı zamanda dünyadaki en modern tarım uygulamaları ile yetiştirdiğimiz taze meyvelerimizi ülkemiz insanı ile buluşturmak için başladığımız Anadolu Etap projesine başlamıştık. Bugün, üretimimizin yüzde 50’sinden fazlasını ihraç ediyoruz. İhracatın yüzde 90’ı ise Rusya’ya yapılıyor. Avrupa’dan Amerika ve Japonya’ya kadar, Coca-Cola sistemi de dahil olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinde geniş bir müşteri portföyüne sahibiz. Faaliyete aldığımız fabrikamızla toplam yatırımımız 350 milyon dolara ulaştı” dedi.

ÜLKEYE OLAN İNANCIN GÖSTERGESİ

Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır da 15 Temmuz’dan sonraki hafta verdikleri kararla sadece bir sene içerisinde 110 milyon TL yatırımla Isparta fabrikasını tamamladıklarını söyledi. Türkiye’den çıkıp Orta Asya, Ortadoğu ve Pakistan’da 10 ülkede 25 fabrika ve 10 bin çalışanıyla faaliyet gösteren bölgedeki en büyük Türk yatırımlarından biri olduklarını aktaran Başarır, “Isparta lojistik açıdan mükemmel konumda. Türkiye’deki en ileri teknoloji ile donatılmış hatları kurduk. Türkiye’nin 81 ilinde 300’den fazla bayimiz ve 10 bin kişilik satış ordumuzla hizmet veriyoruz. Isparta fabrikamızla Akdeniz havzasına ve İç Ege’ye hizmet vereceğiz. Bu yatırım, Türkiye’ye inancımızın imzasıdır” ifadelerini kullandı. 

‘KORKUTTUNUZ DA NE OLDU BURAYI SEVEN YİNE GELİYOR’

Anadolu Grubu’nun açtığı tesisin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Artık Isparta’nın meyveleri bu fabrikada ayrı bir değer kazanacak. Bölgemizdeki meyve üreticileri ürünlerini değerlendirmek için yeni bir imkâna kavuştular. Meyve suyu fabrikamız onlara da hayırlı olsun. Anadolu Grubu şehrimizde 110 milyon liralık yatırımla içecek şişeleme makinası açtı” dedi. Türkiye üzerinde sürekli soru işaretleri oluşturulmaya çalıştırıldığı bu dönemde yapılan yatırımın çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin yatırım konusunda hiç kimseyi mahcup etmediğini dile getiren Erdoğan, “Ülkemize güvenen, yatırım yapan hiç kimse pişman olmamıştır, olmayacaktır. Uluslararası yatırımcıların ülkemize olan güvenleri artarak sürüyor” diye konuştu.

Yatırımcıların ve turistlerin gözleri korkutulmaya çalışıldığını ekleyen Erdoğan, Antalya’da otellerin doluluk oranlarının yüzde 80’i aştığını belirterek, “Korkuttunuz da ne oldu. Türkiye’yi seven gelmeye devam ediyor” diyerek şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde yapılan rüzgar enerjisi ihalesine katılan 8 firmanın dördü Alman firmasıydı. Aynı şekilde diğer uluslararası yatırımcılar da ülkemizdeki projelerini askıya almak bir yana hızlandırmayı tercih ediyor.

Geçtiğimiz Isparta Şehir Hastanesi için Japonlar ve Türk işbirliğiyle adım atıldı ve Japonlar bu kredinin yüzde 80’ini temin etti. Aynı şeyi güneş enerjisinde görüyoruz. Son aylarda yoğun bir şekilde bu yatırımlar devam ediyor. Biz keseri sadece kendimize yontmadık. Her zaman birlikte çalışalım çağrısını yaptık. Uluslararası yatırımcıların ülkemize olan güvenleri artarak sürüyor.” 14 yıl içerisinde Türkiye’nin aldığı yatırımın 181 milyar dolar olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Yatırım Destek Ajansı gerek diğer ilgili kurumların, uluslararası kurumlara yeni yatırımları için her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN