Başarı için altyapı şart

Başarı için altyapı şart

Türkiye’nin otomobili için verilen elektrikli müjdesi gözleri dünya pazarlarına çevirdi. Birçok ülkede yaşanan şarj konusundaki alt yapı sorunu, Türkiye’de de aşılmaya çalışılıyor. Öte yandan ticaret için fosil yakıt en azından şimdilik gerekli gibi görünüyor.

ALİ YILDIRIM / EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de şu sıralar yerli otomobil konusunda iyi adımlar atılıyor. Bu sefer amaç sadece yerli değil “Türkiye’nin Otomobili”ni oluşturmak oldu. Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, otomobilin elektrikli olacağının sinyalini verdi. Bu ortaklıktan sadece elektrikli bir aracın ortaya çıkıp çıkmayacağı tam belli olmasa da ticari bir başarı için diğer alternatiflerinde düşünmek gerekiyor. Öte yandan gelen bu açıklamalarla birlikte Türkiye’de elektrik şarj noktası alt yapıları her geçen gün artış kaydediyor.

Eğer elektrikli bir araç ortaya çıkarsa İstanbul’un görünen karesinde menzil ve şarj problemi pek de olmayacak gibi. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde gerçekleşen “Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi” başlıklı seminerde konuşan Kıraça Holding Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nahum, “Bizim Türkiye olarak otomotiv sektöründe dünyada tatmin edilmemiş küresel bir ihtiyacı bulmalıyız. Hangi konuda olursa olsun bir küresel ihtiyacı bulmamız lazım. Sonra bu ihtiyaca uygun bir konsept tasarlamamız gerek. Bu ihtiyacı bulamazsak dünyanın bizim aracımızı alması için bir sebep yok.

Özgün araç tasarlarsanız, ihtiyaçlarına cevap verirseniz, araç veya ürün satabilirsiniz. Bugüne kadar hep diğer markaların lisansını aldık. Lisans almak, başkasının yaptığını uygulamak demektir. Bizim artık başkasının yapmadığını yapmaya ihtiyacımız var” diye konuştu. Sektörün duayen isimlerinden İbrahim Aybar, fosil yakıtlı araç üretiminin son bulmayacağını bunun sadece payının düşeceğini belirterek, “Gelecek kesinlikle elektrikli ve otonomun. Türkiye’nin otomobili ticari plan çok yakın 2021. Bu yüzden fosil yakıtlı üretimde tercihler arasında olmalı. Çünkü işi bir yandan da ticarileştirmemiz gerekiyor. Fosil yakıtlı araçlar çok rahat elektrikliye dönüştürüle biliyor. Bu konuda bir sıkıntı yok. Sadece elektrikli model düşünürsek, dünyada bununla ilgili pazar bulmak lazım. Dağıtım, servis ve bakım hizmetlerini de bunları kapsıyor” dedi.

GÖRÜNÜM ÖNEMLİ ŞARJ SÜRESİ KISALMALI

Elektrikli araçlarda maliyetler gerçekten çok düşük. 20 liralık şarjla günümüz şartlarında 400 kilometre yapılıyor. Bunun Türkiye’de de örnekleri var. Ama milli araç sadece elektrikli olursa ne kadar başarıya ulaşabiliriz? Özellikle iç pazarda bu araca uygun şarj noktalarını geliştirmemiz ve arttırmamaız gerekiyor. Akaryakıt istasyonlarının da şarj noktası hizmetlerine başlaması pek de zor değil. Şarj süresi de bir diğer önemli konu. Aynı akaryakıt alır gibi kısa sürede şarj edebilen noktalar veya anlık pil değişimlerinin de yapılabilmesi tercihleri etkileyecektir. Birçok tüketici aracın görünümü de büyük önem veriyor. Yani tasarım konusu. Öncelikle aracın seçimi doğru yapılmalı. Doğru yapıldığı taktirde başarılı olmaması için bir neden yok. Kısacası, tarif iyi yapılmalı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN