Borsa ve altın yatırımcısını sevindirdi ama dikkat!

Borsa ve altın yatırımcısını sevindirdi ama dikkat!

2017’nin ilk 2 ayında Borsa İstanbul’daki getiri yüzde 13,4’ü, gram altında yüzde 10,7’yi buldu. 3 aylık süre zarfında ise yüzde 25 yükselen borsada kâr satışlarının yaşanabileceğini belirten İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, dolardaki düşüşün devam ederek 3,45 seviyelerinin görülebileceğini belirtti.

GÜVEN ADALI

2017’nin ilk 2 ayı bitmek üzere ve bu süre zarfında BIST 100 endeksi %13,4, gram altın %10,7, ons altın %9 yükselerek yatırımcılarını mutlu etti. Dolar kuru ise Merkez Bankasının aldığı faiz kararları ve Amerika Merkez Bankasının (FED) faiz artırımında aceleci davranmayacağı beklentisi ile %1,4 yükseliş gösterdi. Aynı dönemde tahvil getirisi ise %1,9 düzeyinde gerçekleşti. Bakıldığında yatırımcı için borsa ve altın tarafında ciddi getiriler oluştuğunun görüldüğünü belirten İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, dolar kurunda ise bu iki aylık dönemde önce kış sonra yaz günlerinin yaşandığına işaret etti.

Yılbaşından 11 Ocak tarihine kadar olan dönemde %12 yükselen dolar kurunun, bu tarihten sonra %10 gerileme kaydettiğini ifade eden Turşucu, “Türk Lirası’nda dolara karşı başlayan değerlenme süreci devam ediyor. Mevcut ılımlı rüzgar devam ettiği sürece 3.45 seviyesine kadar düşüş oluşabilir. Ancak öncesinde 3,55 seviyesini kritik destek olarak görmekteyiz. Bu seviye tarihi rekor seviyeye yükselişi tetikleyen önemli bir eşik görevi görmüştü. Şimdi de önemli bir destek görevi görebilir ve altına gerilemelerde 3.45 seviyesine doğru düşüş tetikleyebilir” ifadelerini kullandı.  Piyasalarda belirli bir getiri seviyesinin elde edildiği ve iyimser beklentilerin fiyatlara büyük ölçüde yansıtıldığını vurgulayan Tuncay Turşucu, “Diğer yandan mart ayı finansal piyasalarda zayıf istatistiklere sahip bir ay. Bu noktadan itibaren yatırımcıların dikkatli olmalarında fayda var. Risklerini azaltabilirler” dedi.

BIST’in yılbaşından itibaren %13,4 yükseldiğini ama bu hesabın aralık başından yapıldığında oranın %25’i bulduğunu belirten Tuncay Turşucu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu noktalarda artık dikkat etmekte fayda var. Önümüzdeki günlerde kâr satışları gelebilir. BIST 100 endeksinin 88 bin 800 seviyesi üzerine yerleşmekte başarısız olduğunu görüyoruz. Bu momentumun azaldığını göstermekte. Bu şekilde bakınca mart ayında aynı seyirleri görmek zor gibi duruyor.”

‘ÖTV İNDİRİMİ HİSSELERE YANSIYABİLİR’

2017’nin kalan 10 ayında ihracat potansiyeli yüksek sektörlerin BIST 100 endeksinde gözde olacağına vurgu yapan İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunların başında beyaz eşya ve otomotiv sektörleri geliyor. Özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimi ile birlikte beyaz eşyada dış pazarın yanında iç pazarda da satışlar canlanmış durumda. Otomotiv sektöründe ise aylık istatistikler güçlü gelmeye devam ediyor. Diğer yandan petrol sektöründeki şirketler öne çıkabilir. Maliyetleri yüksek olmayan ve döviz bazında iş yapan yazılım sektörü de mercek altına alınabilir. Demir çelik sektöründe hammadde fiyatları ılımlı giderse pozitif bir sene geçirebilirler. Son olarak devletin teşvik ettiği gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörü yine takip edilebilir.”

DOLARDA BEKLE GÖR DÖNEMİ

Önümüzde hafta Türkiye’de açıklanacak olan Şubat ayı enflasyonu ve 28 Şubat’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın yapacağı konuşmanın önemli olacağını belirten Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, şunları söyledi: “Trump konuşmasının içeriği yoğun şekilde ekonomi paketiyle alakalı olacak ve beklentilerin ne kadarını karşılayacağını göreceğiz. Türkiye enflasyonu çok aşırı bir yukarı doğru sürpriz yapmazsa dolar 3,55 ve 3,50 lira seviyelerine doğru seyir isteğini sürdürebilir.

Mart ayı sonuna kadar da sıkı para politikası duruşundan taviz verilmemesi etkisiyle Dolar/TL mevcut bantlarını koruyacaktır ve 3,50 önemli bir seviye olacaktır. Kurda uzun pozisyon almak için erken, çünkü ilave geri çekilme bekliyoruz. Burada 3,50 önemli bir görev üstlenecektir, kırılmazsa daha uzun vadeli yukarı hareketler için destek olabilecektir. Referandumdan sonra oluşacak tabloyu görmek lazım. Yeni alımlar için beklemekte fayda var, Dolar/TL uzun pozisyonlar da bir süre daha tutulmaya devam edilebilir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN